Soorten room en hoe je ze zelf kan maken

In Nederland kan je niet zoveel soorten room kopen, maar gelukkig kan je ze heel makkelijk (en snel) zelf maken.

Ongezoete slagroom met vanille extract of kaneel of chai mix

Het spreekt voor zich, dat als je slagroom klopt om op je koffie of dessert te doen, je geen suiker of andere zoetstoffen toevoegt.

Je kan wel wat vanille extract toevoegen, maar check dan eerst of daar geen suiker aan is toegevoegd. Vanille is een soort natuurlijke zoetmaker.

Kaneel is ook een natuurlijke zoetmaker. Dus het is ook een optie om over je slagroom een beetje kaneel of chai mix te strooien.

Het gaat erom dat er heel weinig koolhydraten in deze natuurlijke zoetstoffen zitten.

Je kan dus eventueel ook stevia of erythritol gebruiken. Het nadeel van zoetstoffen toevoegen is dat je trek blijft houden in iets zoets. Je smaak zal dus niet veranderen en het kan het moeilijker maken om dit dieet op de lange termijn vol te houden. Als je geen kunstmatige zoetstoffen toevoegt, zal je smaak zich geleidelijk aanpassen. Je gaat de natuurlijke zoetheid in wat je eet ontdekken.

Het gaat er dus niet om of een product natuurlijk is of niet. Allicht wil je liever natuurlijke producten, maar honing is ook een natuurlijk product. Toch kan je honing niet gebruiken op een ketogeen dieet. Het is namelijk heel hoog in koolhydraten, hetzelfde geldt voor ahornsiroop.

Verschillende soorten room met verschillende vet-percentages

Slagroom

Slagroom heeft een vetpercentage tussen de 30% en 40%. De goedkopere slagroom is vaak 30%, de wat duurdere 35%.

Hoe hoger het vetpercentage in de room, des te makkelijker is het te kloppen en het blijft ook langer stijf als je het geklopt hebt. Het helpt ook om te zorgen dat de slagroom goed koud is.

Helaas heeft slagroom in Nederland ook vaak toegevoegde stabilisators. In het algemeen is E407, carrageen, toegevoegd. Zelf probeer ik producten waar stabilisatoren aan toegevoegd zijn zoveel mogelijk te vermijden. Ik ben er namelijk in het geheel niet van overtuigd dat ze veilig zijn De reden dat ik ketogeen eet is niet alleen om af te vallen maar ook om gezond en slank te worden en te blijven. Dit is een interessant artikel over sommige gezondheidsproblemen als gevolg van carrogeen. Als je alleen zo nu en dan slagroom eet, krijg je natuurlijk maar heel kleine hoeveelheden carrogeen binnen. Mocht je dit echter toch niet willen dan kan je zelf slagroom maken.

Zelf slagroom maken: rauwe melk van de boer afromen

Rauwe melk kan je gewoon bij melkveehouders kopen. Het smaakt lekkerder en er is geen rommel aan toegevoegd. Deze melk is nog niet afgeroomd en je kan hem dus zelf afromen. Die room kan je dan opkloppen als slagroom.

Heavy whipping cream

Dit is een soort slagroom die je veel in Amerika, maar ook wel in Engeland tegenkomt. In Nederland kan je het niet kopen, maar je kan het wel zelf maken.

Het voordeel van deze room is dat het veel steviger blijft als je het geklopt hebt. Je kan het dus prima in de koelkast bewaren, zonder dat het in elkaar zakt. Het is een beetje zoals ouderwetse slagroom in Nederland (niet meer te krijgen tegenwoordig). Vroeger deed je namelijk geen Klop-Klop en andere pakjes/zakjes in je slagroom, want de room had een veel hoger vetpercentage dan tegenwoordig.

Dus als je van te voren de slagroom wilt kloppen om het dan in de koelkast te bewaren, dan kan het een idee zijn om heavy whipping cream te maken.

Je doet dit door 2/3 deel volle melk aan1/3 deel gesmolten boter toe te voegen.

Dus als je 50 ml boter smelt (bijvoorbeeld in de magnetron is dit zo gedaan, niet bruin laten worden!) dan voeg je 100 ml volle melk toe (het is daarom handig om een digitale keukenweegschaal te hebben waarbij je de eenheden kan kiezen!) en dan meng je het met een staafmixer.

Room in warme recepten

Je kan ook room in warme recepten gebruiken, bijvoorbeeld in sauzen.

Je moet dan wel uitkijken dat de room niet gaat schiften. Kijk dus uit met gewone slagroom!

Zorg dat de temperatuur beneden het kookpunt is (en blijft), want anders gaat het hoogstwaarschijnlijk schiften.

Verder is het belangrijk dat de verschillende ingrediënten ongeveer dezelfde temperatuur zijn. Dus doe geen room uit de koelkast direct in een pan die al warm is!

Double cream

Je kan de kans op schiften verminderen door room met een hoger vetpercentage te kiezen. Veel recepten vragen daarom om ‘double cream’.

Double cream heeft een vetpercentage van 48%. In Nederland, kan je het zo ver ik weet, alleen in Engelse en Amerikaanse winkels kopen.

Je kan double cream echter ook heel makkelijk zelf maken.

Je hebt mascarpone nodig en gewone slagroom. Doe 1/3 deel mascarpone bij 2/3 deel gewone (ongeklopte) slagroom en mix goed door.

Dus als je 150ml double cream nodig hebt, meng je 50ml mascarpone met 100ml gewone (ongeklopte) slagroom. Zo simpel is het dus.

Toch geldt ook voor double cream, dat je het niet direct uit de koelkast in een warm gerecht moet doen, vanwege de kans dat het gaat schiften. Dus haal het een minuut of 20 voor dat je het gaat gebruiken uit de koelkast.

In Engeland wordt double cream vaak bij toetjes geserveerd. Je klopt het dan eerst even met een staafmixer.

Het is ook lekker in de koffie. Het is een hele dikke room die je nog net kan schenken.

Mascarpone valt trouwens net als cottage cheese en roomkaas onder de ‘verse kazen’ en is dus eigenlijk geen room.

Andere soorten room: koksroom, clotted cream, zure room en creme fraîche

Koksroom heeft een vetpercentage van ongeveer 20% maar omdat er zetmeel (meestal maismeel) aan toegevoegd is, is het geschikt om in warme gerechten te gebruiken. Ondanks dat er zetmeel in zit, is het toch nog laag in koolhydraten, dus het is een optie als je een ketogeen dieet volgt.

Zelf gebruik ik het echter niet. Juist door meer vet toe te voegen, smaakt het eten lekkerder en heb je eerder een gevoel van verzadiging (waardoor je uiteindelijk dus minder eet).

Clotted cream is een Engelse room die vooral bekend is van de scones met jam. Het lijkt op mascarpone maar heeft een lager vetpercentage, namelijk 55%, terwijl mascarpone een vetpercentage van 80% heeft.

Het wordt meestal in desserts gebruikt, maar het kan ook in roomsauzen gebruikt worden. Als ik bijvoorbeeld champignon roomsaus maak, dan voeg ik een paar eetlepels clotted cream (wel van te voren al uit de koelkast halen!). Ik doe dit met de pan van het vuur af. Even roeren en meteen serveren. Het geeft een mooie dikke roomsaus. Clotted cream kan je bij de Jumbo kopen.

Zure room kan ook zowel in koude als warme sauzen gebruikt worden. Zure room bevat ongeveer 10% vet. Zorg dus wel dat het niet meekookt, want dan gaat het schiften. Dus haal de pan van het vuur, roer er wat zure room door (room wel weer van te voren uit de koelkast halen) en dan direct serveren.

Zure room kan je ook gebruiken om koude sausjes en dips van te maken, gewoon puur of met wat bieslook/fijngehakt bosuitje erdoor gemengd. Je kan het ook aan guacamole toevoegen.

Zoals de naam al zegt, het geeft het eten wel een beetje een zuur smaakje. Het combineert dus vooral goed met pittige gerechten.

Creme fraîche kan ook zowel in warme als koude gerechten gebruikt worden. Het bevat ongeveer 35% vet, dus het schift minder snel dan zure room. Toch moet je heel erg oppassen als je het toevoegt aan een warm gerecht (niet laten koken) en ook zorgen dat je het niet direct uit de koelkast gebruikt.

Ik gebruik creme fraîche hoofdzakelijk in dips. Het is heel romig en fris, maar ik vind het iets minder zuur dan zure room smaken. Lekker bij pittig eten, bijvoorbeeld Tex Mex of als een dip bij een schaal met crudité’s (fijn gesneden groente om te dippen).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *