Mayonaise

Mayonaise is een heel veelzijdig ingrediënt. Klik hier om direct naar het recept te gaan. Kijk je liever naar een video? Kijk die dan hieronder.


Op een ketogeen dieet, vooral in het begin als je de overschakeling van ‘suikerverbrander’ naar ‘vetverbrander’ aan het maken bent, gebruik je extra vetten in je eten.

Zelf mayonaise maken

Mayonaise past bijna overal bij, is heel makkelijk en snel om zelf te maken en geeft je eten extra smaak. Het is de moeite om mayonaise zelf te maken om te zorgen dat je niet te veel zaad-oliën binnenkrijgt.

Als je het zelf maakt, gebruik je alleen de dooier en niet het eiwit. Het eiwit kan je in de koelkast bewaren (1-2 dagen) en in je omelet/roerei of een lekker dessert zoals Haagse Bluf gebruiken. De dooier mag geen eiwit bevatten. Kijk hier hoe je een ei mooi kan splitsen.

Mayonaise maak je met rauwe eieren en die kunnen salmonella bevatten. Om het risico te beperken kan je het ei eerst pasteuriseren. Dit is best veel werk en moet aardig precies gebeuren.

Mayonaise van rauwe eieren is niet geschikt voor jonge kinderen, mensen die ziek zijn of ouderen, vanwege het salmonella risico.

Ik kan je niet vertellen hoe groot het salmonella risico is. In de twee jaar dat ik zelf, zo’n twee keer per week, mayonaise maak, zijn wij gelukkig nog nooit ziek geworden. Bedenk ook dat je zelfgemaakte mayonaise maar een paar dagen in de koelkast kan bewaren!

Kant-en-klare mayonaise

Natuurlijk is het niet het einde van de wereld als je kant-en-klare mayonaise koopt, want sowieso zal je op een keto dieet al veel minder zaad-oliën binnenkrijgen vergeleken met voor dat je aan het keto dieet begon. Maak je veranderingen dus stap voor stap en kijk wat haalbaar is voor jou.

Veelgemaakte fouten

Zelf mayonaise maken is niet moeilijk, maar toch kan het weleens niet lukken. Veelgemaakte fouten zijn:

  • ingrediënten zijn niet op kamertemperatuur
  • olie wordt te snel toegevoegd – wacht tot het eigeel dikker wordt en dan de olie eerst in een heel dun straaltje gelijkmatig toevoegen (het liefst langs de rand van de mengbeker omlaag laten druipen), pas als je echt mayonaise krijgt, kan je wat sneller toevoegen
  • je hebt je ei niet precies gesplitst (er zit dus eiwit bij de eidooier)

Vooral eieren op kamertemperatuur kunnen soms lastiger te splitsen zijn. Het kan dus best weleens misgaan. Doe dat ei in een kom en maak er later (of de volgende dag) een lekkere wrap of broodje mee.

Recept Afdrukken
Mayonaise
Stemmen: 0
Score: 0
Stem op dit recept!
Voeg toe aan je menuplanner
Dit recept is toegevoegd aan je menuplanner
Prep Tijd 10 minuten
Porties
Ingrediënten
Prep Tijd 10 minuten
Porties
Ingrediënten
Stemmen: 0
Score: 0
Stem op dit recept!
Voeg toe aan je menuplanner
Dit recept is toegevoegd aan je menuplanner
Instructies
  1. Leg alle ingrediënten klaar en zorg dat ze op kamertemperatuur zijn! Als het ei uit de koelkast komt, leg het dan eerst 10-15 minuten in een beker met lauw kraanwater. Met een koude eidooier kan je geen mayonaise maken!
  2. Doe de olijfolie in een maatbeker met schenktuitje zodat je een dun constant straaltje kan toevoegen. Dit is heel belangrijk!
  3. Splits het ei en doe de eidooier in een kom. Het eiwit kan je eventueel in de koelkast bewaren voor een ander recept of toevoegen aan roerei.
  4. Mix het eigeel met zout, peper, mosterd, citroensap en azijn met een staafblender of in een keukenmachine. Dit duurt ongeveer 30 seconden en dan begint het mengsel dikker te worden.
  5. Voeg nu de olijfolie in een dun, constant straaltje aan het eigeel mengsel toe. Het is belangrijk om de olie geleidelijk toe te voegen, zodat het eigeel de kans krijgt de olie te binden.
  6. Doe de mayonaise in een kom en koel in de koelkast. De mayonaise is ongeveer 3 dagen houdbaar.
Notities
Voedingswaarde
Mayonaise
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 141 Calorieën uit Vetten 27
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 3g 5%
Verzadigd Vet 1g 5%
Meerv. Onverzadigd Vet 0,05g
Enkelv. Onverzadigd Vet 0,1g
Cholesterol 16mg 5%
Natrium 54mg 2%
Kalium 5mg 0%
Totaal Koolhydraten 0,1g 0%
Suikers 0,1g
Eiwitten 0,5g 0%
Vitamine A 0,3%
Calcium 0,2%
Ijzer 0,3%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

 

Deel dit Recept

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*