Gesmoorde snijbiet

Gesmoorde snijbiet

Klik hier om direct naar het recept voor gesmoorde snijbiet te gaan.

Gesmoorde groenten: heel keto

Door groenten te smoren kan je de smaak van een groente goed naar boven brengen. Bovendien past deze bereidingswijze heel goed binnen het keto dieet, want door meer vet te eten, bereik je eerder een gevoel van verzadiging.

Smoren is een bepaalde kooktechniek die je vooral goed kan gebruiken voor producten die wat langer nodig hebben om gaar te worden. Bijvoorbeeld in het geval van snijbiet zijn de bladeren wel snel gaar, maar de stengels hebben wat langer nodig. Als je wilt dat de stengels toch nog wel stevig blijven, dan is smoren een heel geschikte kooktechniek.

Hoe smoor je groenten?

Je begint met de groenten in het hete gesmolten vet te leggen. Ik gebruik hier eigenlijk altijd roomboter voor, maar je kan ook ghee, kokosolie of milde olijfolie gebruiken.

Na enkele minuten draai je het vuur lager en doe je een scheutje water (afhankelijk van de groente zou je ook bouillon, wijn of melk kunnen gebruiken) in de pan. Je hoeft niet heel veel water toe te voegen, want je houdt het vuur laag en je doet de deksel grotendeels op de pan. De deksel moet niet helemaal op de pan, want dan kan de stoom niet meer ontsnappen. Aangezien je het gerecht gaart op een lage temperatuur in tegenstelling tot stoven, verdampt er dus weinig water.

Smoren is een combinatie van braden en stoven.

Snijbiet: Een bijna vergeten groente

De bladeren van de snijbiet lijken in smaak wat op een kruising van spinazie en bietjes. Het is een meer uitgesproken smaak dan de meeste spinazie.

De stengels kunnen in allerlei feestelijke kleuren komen. Ze kunnen lichtgroen, maar ook geel, roze, paars en rood zijn. De stengels kun je stoven als je ze wat zachter wilt hebben of smoren als je het lekkerder vindt om ze wat steviger te houden.

Snijbiet is een echte seizoensgroente. Je kan hem niet heel goed bewaren, de bladeren worden al vrij snel slap. Je kan slappe bladeren wel een minuut of 10 in koud water leggen om ze wat op te peppen.

Ik koop snijbiet op de markt of in de biologische winkel, want daar zijn ze vaak wel verkrijgbaar. Als je zelf een tuin hebt dan kan je ook heel goed je eigen snijbiet kweken. Het is namelijk een makkelijke plant, die je al enkele weken na het zaaien kan eten en dan kan je hem nog een tweede keer zaaien.

Italië en Engeland

In Nederland wordt de snijbiet niet meer zo vaak geserveerd. In zowel Italië als Engeland is dat anders. In Italië wordt snijbiet als eerste gang met pasta gegeten of als bijgerecht bij een hoofdgerecht, maar het wordt ook in risotto’s en zelfs soep gebruikt.

In Engeland wordt snijbiet ‘Swiss Chard’ genoemd en vooral als bijgerecht geserveerd. Het wordt dan eigenlijk altijd of gesmoord (met nog wat stevige bladstelen) of gestoofd (met zachte bladstelen).

 

Recept Afdrukken
Gesmoorde snijbiet
Stemmen: 0
Score: 0
Stem op dit recept!
Voeg toe aan je menuplanner
Dit recept is toegevoegd aan je menuplanner
Keuken Engels
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Keuken Engels
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Stemmen: 0
Score: 0
Stem op dit recept!
Voeg toe aan je menuplanner
Dit recept is toegevoegd aan je menuplanner
Instructies
  1. Doe de boter in een ruime kookpan of braadpan en laat op een matig hoog vuur smelten.
  2. Was de snijbiet en haal eventueel lelijke bladeren er tussen uit. Snij het onderste puntje van de stelen af. Leg de bladeren met steel in de hete boter. Smoor een paar minuten en draai het vuur dan naar laag.
  3. Voeg een scheutje water aan de pan toe (ongeveer 100 ml) en doe de deksel driekwart op de pan, zodat er nog wel stoom uit de pan kan ontsnappen. Check zo nu en dan dat de snijbiet niet droogkookt (in dat geval wat meer water toevoegen).
  4. Zodra je een vork in de stengel kan prikken zonder dat de stengel uit elkaar valt, is de snijbiet gaar.
    Snijbiet
Notities
Voedingswaarde
Gesmoorde snijbiet
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 78 Calorieën uit Vetten 54
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 6g 9%
Verzadigd Vet 4g 20%
Meerv. Onverzadigd Vet 0,3g
Enkelv. Onverzadigd Vet 2g
Cholesterol 16mg 5%
Natrium 267mg 11%
Kalium 475mg 14%
Totaal Koolhydraten 5g 2%
Voedingsvezels 2g 8%
Suikers 1g
Eiwitten 2g 4%
Vitamine A 156%
Vitamine C 63%
Calcium 6%
Ijzer 13%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.
Deel dit Recept

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*