Geroosterde pistache nootjes

Klik hier  om direct naar het recept te gaan.

Zelf pistache nootjes is helemaal niet moeilijk en wel zo lekker. Bovendien bepaal je zelf hoeveel zout je toevoegt en hoef je geen olie toe te voegen.

Pistache nootjes roosteren

Door pistache nootjes te roosteren breng je de smaak beter uit. Ik zout de nootjes eerst, want ik vind dit niet alleen lekkerder, het is ook belangrijk om te zorgen dat je voldoende zout binnenkrijgt als je een keto-dieet volgt.

Ik rooster de nootjes vervolgens zo’n 1-1.5 uur in een voorverwarmde oven. Ik gebruik geen olie, want de nootjes bevatten zelf al veel olie. Dit wordt ook wel ‘droog roosteren’ (dry-roasting) genoemd.

Pistache nootjes: gezond en lekker, maar vrij hoog in koolhydraten

Pistache nootjes bestaan voor ongeveer 45-50% uit vet en voor 20% uit eiwitten. Ze zijn daarom een ideale koolhydraat-arme/ketogene snack.

Toch moet je op een keto-dieet wel de hoeveelheid die je eet in de gaten houden. Pistachenootjes bevatten namelijk 28 gram koolhydraten en 10 gram vezels per 100 gram (netto koolhydraten 28-10=18 gram per 100 gram).

Een portie van 25 gram bevat 4,5 gram netto koolhydraten. Doordat ze vrij veel vet bevatten, is zo’n portie waarschijnlijk ook ruim voldoende, plus het is een snack en niet bedoeld als maaltijd!

Pistachenootjes bevatten ook veel anti-oxidanten, vitamine E, B6, B11, B3 en A. Daarnaast bevatten ze ook gezonde mineralen, zoals koper, fosfor, magnesium, ijzer en mangaan.

Keto-flu

Door pistachenootjes te zouten, voordat je ze roostert, zorg je ook dat je genoeg zout binnenkrijgt op een keto dieet. Ze zijn dan ook een goede snack als je last hebt van keto flu of nog beter, keto flu wilt voorkomen.

 

 

 

Recept Afdrukken
Geroosterde pistache nootjes
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg toe aan je menuplanner
Dit recept is toegevoegd aan je menuplanner
Voeg toe aan boodschappenlijst
Dit recept staat nu op je boodschappenlijst
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 90 minuten
Porties
porties
Ingrediënten
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 90 minuten
Porties
porties
Ingrediënten
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg toe aan je menuplanner
Dit recept is toegevoegd aan je menuplanner
Voeg toe aan boodschappenlijst
Dit recept staat nu op je boodschappenlijst
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 120° celsius.
  2. Doe het zout in een beker en voeg 25ml kokend water toe. Roer goed door, zodat het zout oplost. Hoeveel zout je gebruikt is afhankelijk van je smaak. Begin met 1 theelepel (je kan altijd meer toevoegen).
  3. Doe de pistache noten in een steelpan en voeg het water met zout uit de beker toe. Roer door elkaar heen. Je wilt dat de pistache noten allemaal vochtig zijn, maar niet dat je pan vol met water staat!
    Pistache nootjes eerst koken!
  4. Zet de steelpan op laag-matig vuur en breng aan de kook. Laat 5-10 minuten koken totdat het water verdampt is. Roer af en toe door.
  5. Leg een vel bakpapier op de ovenplaat en spreidt de pistache noten hier over uit. De noten mogen niet op elkaar liggen.
  6. Rooster 30 minuten in de voorverwarmde oven en roer dan even door met een houten lepel. Zorg dat de noten weer mooi uitgespreid zijn en rooster nogmaals 30 minuten.
  7. Ik rooster pistache noten ongeveer 1 tot 1.5 uur en roer ze elk half uur om. De noten zijn klaar als de schilletjes goudbruin worden. Je ruikt ook een lekkere pistache lucht.
  8. Laat de noten nu minimaal 1 uur afkoelen (op het bakblik), voordat je ze serveert of in een goed afsluitbaar bakje doet.
Notities
Voedingswaarde
Geroosterde pistache nootjes
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 139 Calorieën uit Vetten 99
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 11g 17%
Verzadigd Vet 1g 5%
Meerv. Onverzadigd Vet 3g
Enkelv. Onverzadigd Vet 6g
Natrium 582mg 24%
Kalium 256mg 7%
Totaal Koolhydraten 7g 2%
Voedingsvezels 3g 12%
Suikers 2g
Eiwitten 5g 10%
Vitamine A 3%
Vitamine C 2%
Calcium 3%
Ijzer 6%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.