amandelen roosteren

Amandelen roosteren in 8 minuten

Amandelen roosteren is helemaal niet moeilijk en je bent zo klaar. Geroosterde amandelen zijn veel lekkerder dan ongeroosterde amandelen.

Roosteren is een oude kooktechniek om de smaak van een product te versterken. Niet alleen noten kan je heel goed roosteren, maar een heel aantal groenten, zoals bijvoorbeeld pompoen, pastinaak, tomaten ook. Het brengt de natuurlijke zoetheid uit de groente meer naarvoren.

Amandelen: een gezonde snack

Geroosterde amandelen zijn gezond en passen goed binnen een keto en glutenvrij dieet.

Ze zijn lekker als snack of tussendoortje. Je kan ze ook makkelijk meenemen naar school of werk of op reis.

Je moet wel de hoeveelheden die je eet een beetje in de gaten houden. Als je meerdere malen per dag een handje amandelen eet, dan krijg je toch nog (relatief gezien) best veel koolhydraten binnen.

Amandelen roosteren

Amandelen zijn het lekkerst als je ze roostert. Roosteren versterkt namelijk de smaak. Bovendien hoef je ze maar heel kort te roosteren, in 8 minuten zijn ze al klaar!

Zelf koop ik bruine amandelen. Deze amandelen hebben nog het bruine vliesje. Ze worden lekker knapperig als je ze roostert. Bovendien krijg je door het vliesje net wat extra vezels binnen en ze zijn daarom gezonder dan de witte amandelen.

Voor sommige recepten heb je misschien witte amandelen nodig. Geen probleem, doe de bruine amandelen in een kopje en giet er kokend water bij. Laat een aantal minuten staan. Je kan het bruine velletje er nu zo afhalen, door met je vinger vanaf het puntje van de amandel naarboven te wrijven. Als het moeilijk gaat de amandel nog wat langer in het hete water laten liggen. De witte amandelen daarna wel even goed droogdeppen met keukenpapier. Zodra ze goed droog zijn, in een afgesloten bakje bewaren.

Rooster zonder toegevoegde pinda-olie

Ik rooster de amandelen zonder olie toe te voegen. Noten zitten namelijk van nature al vol met olie en het is dus helemaal niet nodig om olie toe te voegen!

Dit is ook de reden waarom ik zelf amandelen rooster. Als je geroosterde amandelen koopt, zijn ze bijna altijd in pinda-olie geroosterd. Dit is nergens voor nodig, bovendien weet je niet wat voor kwaliteit pinda olie wordt gebruikt. Rooster ze dus gewoon zelf, zonder pinda-olie!

Belangrijk: laat de noten na het roosteren even afkoelen!

Het is wel heel belangrijk om de amandelen na het roosteren goed af te laten koelen.

Je moet de noten namelijk de tijd geven om de olie die tijdens het roosteren naar de buitenkant van de noot trekt, weer op te nemen. Dit duurt voor amandelen ongeveer een half uur. Als je dit niet doet, worden je noten droog van binnen en dat is veel minder lekker!

Wat kan je doen met geroosterde amandelen?

Natuurlijk zijn ze lekker als snack. Ze zijn ideaal om mee te nemen naar school of werk, maar ook als je op reis gaat. Ik neem een doosje mee als we lang moeten rijden: snel, makkelijk en lekker.

Geroosterde amandelen kan je ook over gerechten heen strooien, bijvoorbeeld over bloemkool, spinazie of over pompoensoep.

Ik maak ook heel lekkere amandelpasta van geroosterde amandelen. Lekker op brood of een beschuitje of een theelepel door je koffie heen om koffie met amandelsmaak te krijgen. Je kan natuurlijk ook zelf een notenmuesli maken met je geroosterde amandelen.

Zout

Je kan eventueel een beetje zout over de amandelen strooien. Als je veel bewerkt voedsel eet, dan krijg je vaak veel te veel zout binnen. Op een keto dieet moet je juist zorgen dat je genoeg zout binnenkrijgt, want je maakt alles zelf. Dus als je geen zout toevoegt is er een risico dat je te weinig zout binnenkrijgt en dat kan keto flu veroorzaken.

amandelen roosteren

Amandelen roosteren in 8 minuten

4.67 van 3 stemmen
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Tussendoortje, Party food
Keuken: Nederlands
Porties: 10 porties
Netto koolhydraten: 5g
Calorieën: 288kcal

Ingrediënten

  • 500 gram bruine amandelen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175° celsius.
  • Leg een vel bakpapier op de ovenplaat en strooi de amandelen gelijkmatig uit over de ovenplaat. Ze moeten niet op elkaar liggen.
  • Zet de ovenplaat met amandelen in de voorverwarmde oven. Rooster de amandelen 4 minuten.
  • Schep de amandelen nu om met een lepel of bakspaan en rooster nogmaals voor 4 minuten. Ik haal de ovenplaat er altijd even uit en draai hem dan om, want de achterkant van mijn oven is vaak heter dan de voorkant.
    Zelf amandelen roosteren op een keto dieet
  • Na 8 minuten zijn de amandelen geroosterd. Haal ze uit de oven en laat ze op de bakplaat minimaal 30 minuten afkoelen. Dit is heel belangrijk, want de olie die tijdens het roosteren naar de buitenkant van de amandel is getrokken, trekt nu weer naar de binnenkant van de amandel.
  • Bewaar de afgekoelde amandelen in een goed afgesloten bakje in je keukenkastje. Je kan er eventueel wat zout overstrooien.

Notities

Voedingswaarden

Calorieën: 288kcal | Bruto koolhydraten: 11g | Eiwit: 11g | Vetten: 25g | Sodium: 0.3mg | Kalium: 182mg | Vezel: 6g | Calcium: 60mg | IJzer: 1.1mg | Netto koolhydraten: 5g | Macro Vetten: 72% | Macro Koolhydraten: 14% | Macro Eiwitten: 14%

1 gedachte over “Amandelen roosteren in 8 minuten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.