Oorontsteking, verkoudheid, hoofdpijn bij kinderen

oorontsteking en voedselallergie

Is jouw kind vaak verkouden? Heeft jouw kind al meerdere malen een oorontsteking gehad? Of heeft het vaak last van hoofdpijn, pijn met kauwen? Pijn als het z’n hoofd voorover buigt?

 

Acute en chronische oorontstekingen

Acute oorontstekingen zijn één van de meest voorkomende redenen waarom kinderen naar de huisarts gaan. 90% van alle kinderen hebben een acute oorontsteking voordat ze 6 jaar oud zijn.

Acute oorontstekingen zijn heel erg pijnlijk. Kinderen hebben (hoge) koorts en voelen zich ziek. Ze kunnen slecht slapen en hebben vaak ook maag- en darmklachten (buikpijn, diarree, braken en gebrek aan eetlust).

Vaak ontstaat zo’n oorontsteking na een verkoudheid. Maar lang niet alle kinderen met een verkoudheid krijgen een oorontsteking. Bovendien zijn sommige kinderen bijna chronisch verkouden en hebben ze of meerdere keren per jaar een oorontsteking of gaat hun acute oorontsteking over in een chronische oorontsteking.

Als ouder zal je niet altijd weten of je kind een chronische oorontsteking heeft ontwikkeld. Bij een jong kind zie je misschien dat je kind vaker aan zijn oor zit of aan zijn oor trekt. Voor wat oudere kinderen is het een deel van hun leven geworden, ze weten niet beter en kunnen daarom minder goed aangeven dat er een probleem is. Ze kunnen minder goed horen, maar ook daar zijn ze zich misschien niet zelf van bewust. Een chronische oorontsteking hoeft namelijk niet met pijn en koorts gepaard te gaan.

Chronische oorontstekingen kunnen tot blijvende gehoorschade leiden. Als dit niet op tijd opgemerkt wordt, kan dit tot leerproblemen leiden. Dit kan nog verergert worden als kinderen veel school gemist hebben omdat ze vaak ziek zijn.

 

Bijholte ontsteking en voorhoofdsholte ontsteking

Als je kind verkouden is, is de kans op een bijholte en/of voorhoofdsholte ontsteking ook groter. Een voorhoofdsholte ontsteking kan je vaak herkennen aan hoofdpijn die erger wordt als het kind zijn hoofd naarvoren buigt of bukt. Bijholte ontsteking gaan vaak gepaard met pijn in het kaakgebied en pijn met kauwen.

Ontstekingen kunnen het resultaat zijn van infecties die veroorzaakt worden door een virus of door bacteriën. Ons immuunsysteem heeft tot taak deze infecties te bestrijden.

Immuunsysteem

Onderzoek heeft uitgewezen dat er een direct verband bestaat tussen voeding en chronische ontstekingen, zoals bijvoorbeeld oorontstekingen, voorhoofdsholte ontstekingen (sinusitis) en bijholte ontstekingen bij kinderen.

Door goede voeding kan je het immuunsysteem van je kind sterker maken.  Je kind wordt nog steeds blootgesteld aan tal van virussen en bacteriën maar het kan hier dan veel beter en sneller mee omgaan. Je kind wordt dus minder snel ziek.

Goede voeding aangepast aan de behoefte van jouw kind

Is je kind een moeilijke eter? Veel kinderen gaan door een fase waarin ze erg kieskeurig zijn, Wat kan je hieraan doen en leidt dit misschien tot bepaalde tekorten bij je kind?

Kinderen kunnen veel eten, maar toch onvoldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgen. Juist voor kinderen in de groei is een goede voeding heel belangrijk. En met een goede voeding, bedoel ik natuurlijk ook gezond drinken. Daarom is het belangrijk om te kijken wat jouw kind wel eet of juist niet eet.

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat een flink aantal kinderen met chronische ontstekingen één of meerdere voedsel-allergieën hebben. Vaak voorkomende allergieën zijn een allergie voor zuivelproducten (melk, etc.), maar ook voor producten met gluten (brood bijvoorbeeld).

Het wordt ook steeds duidelijker dat kinderen (en volwassenen) die veel suiker eten een minder goede en diverse darmflora hebben. In de darmflora zit niet alleen 80% van ons immuunsysteem maar het bepaalt ook in hoge mate hoe we ons voelen, dus of we lekker in ons vel zitten of niet.

 

Geen zuivelproducten?

Het is belangrijk dat kinderen voldoende calcium binnenkrijgen en dat hun lichaam die calcium ook kan opnemen uit de voeding. Calcium zit lang niet alleen in zuivelproducten. Ook bepaalde groenten, fruit, noten en zaden kunnen goede bronnen van calcium zijn. Om calcium te kunnen opnemen is het wel heel belangrijk om te zorgen dat je kind ook voldoende vitamine A, D en K binnenkrijgt. Deze vitamines zijn de in vet oplosbare vitamines, het is daarom ook belangrijk om te zorgen dat je kind voldoende gezonde vetten binnenkrijgt. Denk dan aan vettere stukken vlees, vette vis (zalm, sardientjes, makreel, etc.) en olijfolie, ghee, kokosolie etc. Bovendien moet je ook voldoende magnesium binnenkrijgen om calcium uit je voeding op te kunnen nemen.

Voor ons lichaam is het meestal het makkelijkst om vitamines en mineralen uit ons voedsel op te nemen. Supplementen werken vaak minder goed, want ons lichaam kan ze minder goed opnemen.

Een uitzondering is vitamine D. In Nederland hebben we vooral in de herfst, winter en het voorjaar, niet genoeg zonlicht om ons lichaam in staat te stellen voldoende vitamine D aan te maken. Dit geldt vooral ook voor kinderen en al helemaal als je een donkere huidskleur hebt. Daarom wordt aangeraden om gedurende deze periodes een vitamine D supplement te nemen.

 

Wat kan mijn kind eten?

Gelukkig heel veel!

 

Ontbijt

Een gezond en snel begin van de dag? Roerei (eventueel met reepjes gerookte zalm) of een gebakken ei. Je kan een gebakken ei in een leuke vorm maken, vooral jonge kinderen houden daarvan. In plaats van melk, kan je amandelmelk geven.

Tussendoortjes

Lekkere en gezonde tussendoortjes? Er zijn genoeg makkelijke, lekkere en snelle mogelijkheden: aantal plakjes leverworst, wat nootjes/zonnebloempitten/andere pitten en zaden,, groente in reepjes, fruit. Je kan ook een gezonde muffin maken met amandelmeel.

Lunch

Je kan zelf makkelijk en snel glutenvrije broodjes maken om mee naar school te nemen. Een lijnzaadbroodje met boter en een plakje kipfilet. Maar je kan natuurlijk ook een lekkere lunch zonder brood meegeven. Wat denk je van een paar gehaktballetjes of een aantal plakjes kipfilet en wat reepjes paprika, komkommer, bleekselderij met een dip? Je zou wat nootjes mee kunnen geven en wat fruit. Een pannenkoek gemaakt met amandelmeel kan natuurlijk ook of lekkere glutenvrije poffertjes.

Misschien even anders,maar zo’n lunchbox bevat eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.

Avondeten

Voor kinderen in de groei is het heel belangrijk dat ze genoeg eiwitten binnenkrijgen. Goede bronnen van eiwitten zijn vlees, gevogelte, vis en natuurlijk eieren. Zalm en andere soorten vette vis, zijn een goede bron van gezonde vetten (zoals Omega 3).

Combineer dit met een flinke portie groentenof nog beter 2 verschillende soorten groenten. Afwisseling is belangrijk, want met een gevarieerde voeding zorg je dat je kind voldoende van alle voedingstoffen binnenkrijgt.

Maak nu een verandering!

Heb je weinig tijd en wil je snel een verandering maken? Heb je hulp nodig met gevarieerde maaltijden plannen? Hulp met wat je wel en niet kan nemen? Hulp met een lastige eter?

Maak nu een afspraak!  

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*