mondkapjes helpen!

Mondkapjes helpen!

Toen de Corona-uitbraak net begon, was het officiële advies dat mondkapjes niet zinvol waren.

Steeds meer landen raden mondkapjes aan

Inmiddels komen meer en meer landen (onder meer Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije en de VS) hierop terug. In Aziatische landen zijn mondkapjes sinds SARS en MERS heel normaal.

Waarom mondkapjes helpen

Inmiddels is er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat mondkapjes (ook zelfgemaakte mondkapjes van stof of papier) wel degelijk kunnen helpen om het Corona virus tegen te gaan.

Door een eenvoudig mondkapje (stukje stof of papier) te dragen maak je de kans dat je iemand anders besmet kleiner. Dit is ontzettend belangrijk, want zodra elke persoon (gemiddeld genomen) minder dan één ander persoon besmet, zal het virus verdwijnen omdat het onvoldoende gastheren heeft. Een virus kan namelijk een beperkte tijd zonder gastheer in leven blijven. Dit geldt vooral voor gesloten ruimtes, dus winkels, openbaar vervoer etc. – buiten is de kans dat je een ander besmet kleiner zolang je voldoende afstand houdt.

Virus verspreid ook via de lucht en blijft in de lucht hangen

We weten inmiddels dat je het virus niet alleen via hoesten verspreid en hoestdruppeltjes op objecten of oppervlakken, maar ook zelfs via praten/zingen/schreeuwen.

Kleine virus deeltjes komen uit je mond in de lucht en kunnen vervolgens in de lucht blijven hangen (aerosol verspreiding).

Dit is vooral het geval in gesloten ruimtes (dus binnen) – daarom is goed en veelvuldig luchten heel belangrijk. En dit geldt overal: kantoren, winkels, openbaar vervoer maar ook in je eigen huis. Helaas kan je lang niet altijd ramen openzetten en dat maakt luchten dan vrijwel onmogelijk.

Als je in een gesloten ruimte bent (kantoor, supermarkt, openbaar vervoer, etc.) en dus tegen mensen praat of in je telefoontje praat, kan je het virus verspreiden. Als je een mondkapje draagt, wordt die kans veel kleiner. Dit kan een eenvoudig zelfgemaakt mondkapje zijn.

Enorm tekort aan medische mondkapjes

Inmiddels weten we dat het advies dat mondkapjes niet zouden werken aanvankelijk gegeven werd om te voorkomen dat iedereen mondkapjes ging hamsteren, terwijl er al een tekort was aan mondkapjes voor mensen in de zorg.

Juist mensen in de zorg die direct en veelvuldig aan het COVID-19 virus blootgesteld worden hebben de best beschikbare bescherming nodig.

Hoge kwaliteit mondkapjes vormen hier een essentieel onderdeel van. Als mensen in de zorg besmet worden, kunnen ze nog niet besmette patiënten infecteren en/of ze kunnen enige of langere tijd niet werken omdat ze te ziek zijn. 

Dit soort hoge kwaliteit mondkapjes kan je niet thuis in elkaar knutselen, dit zijn gespecialiseerde producten van speciale materialen en het is belangrijk dat ze precies passen.

Er zijn 3 typen ademhalingbeschermingsmaskers voor zorgmedewerkers:
FFP1 masker: Dit masker heeft een efficiëntie van minimaal 80% tegen partikels die door de lucht verspreid worden. De zijkant lekkage (rondom het gezicht) mag niet meer zijn dan 22%.
FFP2 masker: Dit masker heeft een efficiëntie van 94%. De zijkant lekkage mag niet meer zijn dan 8%. Dit masker wordt o.a. gebruikt wanneer er sprake is van TBC.
FFP3 masker: Deze klasse biedt de hoogste bescherming en heeft een minimale efficiëntie van 99%. De zijkant lekkage mag niet meer zijn dan 2%.

Elkaar beschermen

Met een zelfgemaakt mondkapje bescherm je in eerste instantie andere mensen om je heen. Echter als iedereen dit zou doen beschermen we dus elkaar. Dit is waarom het dragen van eenvoudige mondkapjes in steeds meer landen verplicht wordt als je bijvoorbeeld naar winkels gaat of het openbaar vervoer gebruikt.

Als iedereen een mondkapje draagt (zoals in Aziatische landen, zoals Korea), kunnen we op die manier elkaar beschermen. Hierdoor kunnen we bereiken dat gemiddeld genomen, elk van ons minder dan één andere persoon besmet. Op die manier kunnen we het virus zodanig inperken dat het onvoldoende gastheren heeft om te blijven verspreiden.

Dit is dan ook het doel van lockdowns. Als mensen binnen blijven kan het virus zich niet langer verspreiden en uiteindelijk verdwijnt het dan.

Dit heeft dus niks met groepsimmuniteit te maken, maar heeft te maken met hoe virussen kunnen overleven of niet. Denk maar aan SARS en MERS, die zijn onder controle gekregen door verspreiding te stoppen, niet door groepsimmuniteit. Het hele groepsimmuniteit idee was een gigantisch gevaarlijk experiment want op geen enkel wetenschappelijk onderzoek gebaseerd was.

Wetenschappers denken overigens dat dit virus niet meer helemaal zal verdwijnen, maar dat het endemisch zal worden (net zoals Mexicaanse griep destijds). Dit betekent dat het op gezette tijden weer de kop kan opsteken, maar hopelijk hebben we tegen die tijd een vaccin. Het is dus een kwestie van het nu zo goed mogelijk onder controle krijgen en tegelijkertijd zo hard mogelijk aan een vaccin werken.

Zelf een mondkapje maken

Je hebt om naar de supermarkt, kantoor of met het openbaar vervoer te reizen geen medische kwaliteit mondkapje nodig. Ten eerste zal je ze waarschijnlijk niet kunnen bemachtigen en ten tweede hebben de mensen die in de zorg werken ze hard nodig vanwege de tekorten.

Totdat hoge kwaliteit mondkapjes wel voor iedereen beschikbaar zijn, kan je helpen door een eenvoudig mondkapje van katoen of papier te maken. Je kan een mondkapje met de hand of met een naaimachine naaien, maar je kan het ook knippen en om knopen of met (haar) elastiekjes vastmaken.

Je kan eventueel een grote zakdoek rond je mond en neus knopen of een oud T-shirt gebruiken en dit vastknopen of met een elastiekje vastzetten. 

Op Youtube kan je enorm veel ideeën vinden, sommigen zijn echt zo klaar en anderen maak je met een naaimachine of stik je met de hand. 

Stofzuigerzakken met HEPA filter

Een mondkapje gemaakt van HEPA stofzuigerzakken zou niet alleen bescherming aan anderen, maar ook aan jezelf bieden. Dit is echter een slecht idee.

Hepa filters in stofzuigerzakken zijn gemaakt van glasmicrofiber (glasvezel). Dit kan je longen irriteren en je maakt het nog erger door in dit materiaal te gaan knippen. Je kan dus schade aan jezelf toebrengen door dit soort filters te gaan gebruiken, ze zijn echt niet geschikt voor mondkapjes.

Bovendien heb je heel veel laagjes nodig om een mondkapje vergelijkbaar met medische mondkapjes te maken. Doe dit dus niet, het werkt niet. Het klinkt logisch, maar zodra je je er verder in verdiept zal je zien dat het een slecht idee is. Hier kan je een youtube filmpje vinden waarin dit verder uitgelegd wordt. 

Hoe maak je een mondkapje?

HIER kan je meer informatie vinden over hoe je een mondkapje maakt dat je heel makkelijk kan wassen en hergebruiken. Je hebt geen naaimachine nodig, maar moet wel een paar stukjes met de hand naaien.

Bandana mondkapje met twee haarelastiekjes. Je hoeft de bandana alleen te vouwen, dus niet knippen.

Op YouTube kan je nog veel meer instructiefilmpjes vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.