Noten en zaden als belangrijk onderdeel van je dieet

Noten en zaden zijn heel gezond en voedzaam. Ze nemen daarom een belangrijke plaats in in het keto-dieet. 

  • Volg jij een keto-dieet of een koolhydraat-arm dieet?
  • Of heb je een glutenallergie en eet je glutenvrij?
  • Of ben je vegetariër of vegan en op zoek naar een goede bron van eiwitten en vetten?
  • Of eet je gewoon heel graag zaden en noten?

Bas Boer Noten kortingscode

Ik koop al mijn noten en zaden en pitten bij Bas Boer Noten. Als jij dat ook wilt, gebruik dan keto als Bas Boer Noten kortingscode. Je krijgt dan 5% korting op je online bestelling.

Wat ik zoal bestel bij Bas Boer Noten

Ongebrande noten

Ik koop de noten ongebrand en rooster ze zelf.

Dit is omdat gebrande noten vaak geroosterd zijn met pinda-olie. Pinda’s  zijn een soort peulvrucht, dus die eet je eigenlijk niet als je een keto-dieet volgt, want peulvruchten bevatten relatief veel koolhydraten.

Bovendien bevatten noten van nature al zelf veel olie. Vandaar dat je amandelolie, walnootolie etc. kan kopen. Het is dus niet nodig om extra olie toe te voegen, je moet alleen even de tijd nemen zodat de olie in de noot de tijd krijgt om van binnenin de noot naar de buitenkant van de noot te gaan.

Zelf noten roosteren

Als je de noten de juiste tijd en op niet te hoge temperatuur in de oven roostert, komt de olie uit de noten vrij.  Hoe lang dit duurt is afhankelijk van het soort noot.

Zodra de noten geroosterd zijn, moet je ze eerst laten afkoelen, zodat de olie die nu aan de buitenkant van de noot zit, weer de tijd krijgt om in de noot te trekken. Als je dit niet doet, zal je merken dat je noten wat vettig aan de buitenkant en heel droog aan de binnenkant zijn. Zonde dus. Geef ze dus even de tijd om wat af te koelen, zodat de olie er weer in trekt!

 

 

 

 

 

 

 

Ik maak mijn eigen notenboters oftewel notenpasta’s. Zo maak ik een hele lekkere amandelpasta van geroosterde (ongepelde) bruine amandelen. Gezond, vol met vezels.

Notenpasta is natuurlijk lekker op een broodje of beschuitje.

Amandelkoffie of hazelnootkoffie?

Mijn man vindt een theelepel hazelnootpasta of amandelpasta heel lekker in zijn koffie. Doe een (halve) theelepel hazelnootpasta in je kopje, schenk de koffie er bovenop en schuim op met een melkschuimer.

Voilà, een heerlijke hazelnoot-koffie! Een stuk lekkerder en gezonder dan al die siropen die je aan je koffie kan toevoegen!

Nutella zonder toegevoegde suiker!

Ik maak ook lekkere hazelnootpasta.  Ik rooster de hazelnoten eerst, dat brengt de smaak goed uit. Dan maal ik ze in de keukenmachine. Ik maak zelf nutella door 85% ‘Hands Off my chocolate’ chocolade au bain-marie te smelten en dan de gesmolten chocola met een paar eetlepels hazelnootpasta en room (au bain-marie) te mengen.

Heel lekker op brood, beschuit, wafels of poffertjes!  Deze nutella zonder toegevoegde suiker heeft een krachtige chocolade smaak met hazelnoten op de achtergrond.

 

 

Let wel, ook al heb ik geen suiker toegevoegd aan mijn nutella recept, er zit natuurlijk wel al wat suiker in de chocola. Bovendien bevat room ook van zichzelf suiker (namelijk melksuiker) en de hazelnoten bevatten ook wel wat koolhydraten, die deels uit suiker bestaan. Deze nutella is dus niet helemaal suiker/koolhydraatvrij.

Amandelmelk

Verder maak ik zelf amandelmelk. De amandelen moeten eerst geweekt worden en dan maal je ze in de keukenmachine terwijl je water toevoegt. Hier kan je het recept voor amandelmelk vinden.

 

Ik gebruik amandelmelk in nagerechten zoals deze lekkere amandelpudding. Het is echt veel lekkerder dan amandelmelk uit de supermarkt.

De gemalen amandelen die ik dan overhoud, rooster ik en gebruik ik als keto paneermeel.

Notenmeel

Veel van mijn bakgerechten bevatten amandelmeel of hazelnootmeel of kokosmeel. Al gebruik ik ook steeds vaker hennepmeel en lijnzaadmeel, vooral om brood te maken.

Als ik taartjes maak die niet in de oven gebakken hoeven te worden, dan rooster ik het meel eerst even in de oven. Ik maak het bodempje simpel door het geroosterde meel met wat gesmolten boter te mengen en dat in het vormpje te duwen. Dit is waarom keto-taartjes zo snel klaar zijn!

Hier vind je mijn recept voor lekkere aardbeien-kwark taartjes. Je kan een soortgelijk taartje maken met citroenkwark of met kwark gemend met mijn lekkere mandarijnenjam.

 

Verder gebruik ik amandelmeel in koekjes, cake, wafels etc.

Niet alleen noten, maar vergeet zaden en pitten ook niet!

Ik gebruik noten en zaden om zelf muesli te maken. Gepeld hennepzaad is een goede en lekkere basis voor je muesli. Ik voeg ook pompoenpitten en zonnebloemzaadjes en natuurlijk ook noten aan mijn muesli toe. Ik maak een voorraadje muesli en bewaar die in een goed afgesloten plastic bakje in de koelkast. Dit is belangrijk, want hennepzaad moet koel en donker bewaard worden.

Ik gebruik hennepzaad ook om risotto te maken en als vervanger voor cous cous, bijvoorbeeld in deze lekkere maaltijdsalade.

Hennepmeel is gemaakt van hennepzaad. Het is koolhydraat-arm en glutenvrij. Het zit boordevol met voedingsstoffen. Misschien wel nog belangrijker – vooral voor mensen die een strict keto dieet volgen – het zit boordevol met vezels. Ik gebruik het steeds vaker om brood mee te maken.

 

 

Andere zaden en pitten zijn ook heel gezond. Rooster wat pijnboompitten en strooi over je eten of maak een lekkere pesto.

Verder gebruik ik regelmatig chia-zaadjes om toetjes en jam van te maken. Chia zaadjes zetten heel veel uit en je hoeft ze niet eerst op te lossen zoals bijvoorbeeld gelatine. Ze zijn dus heel makkelijk en snel in gebruik. Chia zaadjes bevatten ook veel vezels die heel goed voor onze darmflora zijn en ook ijzer en calcium.

Kijk wel uit met chia zaadjes. Ze zetten heel veel uit, dus zorg dat je ze eerst goed weekt (minimaal 1 uur maar het liefst langer) in voldoende vloeistof voordat je ze eet. Eet ze dus nooit droog! En zorg ook dat kinderen ze niet droog eten! Dat kan namelijk verstoppingen veroorzaken.

 

 

Noten en zaden zijn ook lekker als snack. Vooral als je ze als snack eet is het wel belangrijk dat je de hoeveelheid in de gaten houdt, koop ze bijvoorbeeld in de dop! Ik koop amandelen, hazelnoten, paranoten, walnoten, pecannoten, macademianoten en cashewnoten. Je kan ze prima bewaren in een goed afgesloten trommel.

 

Kortom, voor al deze lekkere noten, zaden en pitten kan je bij Bas Boer Noten terecht en als je online bestelt krijg je 5% korting als je de kortingscode keto gebruikt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*