kan je het corona virus een tweede keer krijgen

Kan je het Corona virus een tweede keer krijgen?

Bij veel virussen ontwikkelt je lichaam immuniteit nadat je het desbetreffende virus gehad hebt. Aanvankelijk werd aangenomen dat dit ook voor het Corona virus gold.

Een tweede keer besmet raken

Toch waren er in januari al berichten uit China, dat patiënten die eerst positief op het Corona virus testen, vervolgens genazen en twee negatieve testen hadden en dan toch na een tijdje weer positief testen. Het leek er dus op dat deze patiënten het virus kregen, genazen en toen opnieuw besmet raakten (en dus ook zelf opnieuw besmettelijk werden).

In het Westen werd gedacht dat er mogelijk fouten waren gemaakt met het testen. Dus misschien waren die patiënten helemaal niet genezen en bleven ze al die tijd het virus dragen.

In Februari rapporteerde Japan, dan een vrouw voor de tweede keer met COVD-19 besmet was geraakt. Hier kan je daar meer over lezen.

Inmiddels zijn er echter ook in Korea en Europa meerdere gevallen van mensen die het virus een tweede keer lijken te krijgen.

Groepsimmuniteit

Dit is natuurlijk heel zorgelijk. Het laat ook meteen zien, waarom het idee om te proberen zoveel mensen besmet te laten raken en zo snel groepsimmuniteit op te bouwen een uitermate riskante strategie was.

Het Corona virus is niet voor niets een compleet nieuw (novel) virus en er is dus ontzettend veel wat we nog niet weten.

En wat het natuurlijk nog gevaarlijker maakt is dat we nog geen goed werkende medicijnen hebben om besmette mensen te behandelen of een vaccinatie om besmetting te voorkomen. Het ontwikkelen van een vaccin duurt op zijn best (als alles meezit) 1,5 jaar.

SARS en MERS

Zelfs al ontwikkel je immuniteit nadat je een virus hebt gehad, dan betekent dit nog niet dat die immuniteit levenslang is. Zo hebben een aantal onderzoeken laten zien dat als je SARS gehad hebt, je waarschijnlijk anti-lichamen tegen SARS voor een periode van zo’n 3 jaar hebt.

Bij MERS heb je slechts anti-lichamen tegen MERS voor een periode van één jaar. Het kan dus nogal verschillen, maar in beide gevallen ziet het er niet naar uit dat je levenslange immuniteit opbouwt. MERS was een bijzonder dodelijk virus, gezien 35% van de besmette mensen stierf. Er wordt echter gedacht dat hoe zieker je bent geweest met MERS en gezien dat je het overleeft hebt, des te beter je immuunresponse. Dus dit zou betekenen dat je redelijk wat anti-lichamen hebt. Hoe het precies zit weten we echter niet, want gelukkig is de kans dat je nu nog besmet wordt met MERS zeer klein en onderzoekers kunnen dus niet goed meten hoe immuun mensen zijn.

Wie lopen het meeste risico?

Op het moment wordt gedacht dat sommige mensen die het Corona virus slechts heel mild of helemaal geen klachten gehad hebben, mogelijk te weinig anti-lichamen hebben aangemaakt. Deze mensen lopen mogelijk het risico om het virus opnieuw te krijgen.

Dit weten we echter nog niet zeker, want totdat er veel en veel meer getest gaat worden om te kijken wie het virus gehad hebben en hoeveel anti-lichamen die mensen hebben aangemaakt, hebben we onvoldoende informatie hierover.

Een andere hypothese is dat dit virus mogelijk dormant kan blijven en dan opeens te voorschijn komen bij sommige mensen. Een beetje zoals bij Herpes. Als ze het virus opnieuw naar boven komt, worden ze dan opnieuw besmettelijk, ook voor hun omgeving. Dit is momenteel iets wat onderzocht wordt.

Einde van een lockdown

Het be-eindigen van een lockdown, in Wuhan, of andere landen, zal laten zien in hoeverre de bevolking immuniteit heeft kunnen ontwikkelen. Zonder lockdown had het Corona virus een R3. Dit betekende dat één persoon gemiddeld drie andere mensen besmette. Dit is hoe dit virus zich zo snel kon verspreiden.

Het doel van de lock downs was om de R0 lager dan 1 te krijgen, hier kan je lezen waarom.

We zullen nu gaan zien wat er gaat gebeuren als je een lockdown geleidelijk opheft, zoals nu in Wuhan.

Eén ding is zeker, we zullen voorlopig nog niet van dit virus af zijn en we zullen op onze hoede moeten blijven en bereid zijn snel in te grijpen als dit nodig is.

Testen, testen, testen

Dit is waarom testen ontzettend belangrijk is. Je kan geen goed beleid ontwikkelen als je geen betrouwbare informatie hebt.

Bovendien zal alleen testen niet voldoende zijn. Het is waarschijnlijk noodzakelijk om ook in Europa via een telefoonapp mensen te monitoren, zodat je mensen snel kunt isoleren als ze mogelijk besmet zijn (tenzij je weet dat die mensen een goede immuniteit tegen dit virus hebben). Op die manier kan je een mogelijke nieuwe uitbraak snel in de kiem smoren en gezien de ernst van dit virus zal dit nodig blijven totdat er of een vaccin of medicatie is. Mochten we dit niet doen, dan kunnen er alsnog vele doden vallen en zal de gezondheidszorg de aantallen zieken niet aan kunnen. Alles zou dan voor niks geweest zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.