wat is de R0

Wat is de R0?

De reden dat het Corona virus zich zo snel kan verspreiden is dat het heel besmettelijk is en het een nieuw virus is dus we hebben er geen immuniteit tegen.

Als heel veel mensen immuun zijn voor een virus kan het zich namelijk minder goed verspreiden, want het kan onvoldoende gastheren vinden. Dit is waarom er vaak uitbraken van bijvoorbeeld mazelen zijn in gemeenschappen die niet of weinig vaccineren. Op dit moment is er voor het Corona virus nog geen vaccinatie beschikbaar. Dus tot die tijd moeten er andere maatregelen genomen worden om dit virus zodanig in te dammen dat de R0 lager dan 1 wordt.

R0

De R0 geeft aan hoe makkelijk een virus zich verspreidt. Dus een R2 betekent, dat gemiddeld genomen één persoon twee andere personen besmet. Zo kan het virus zich dus verdubbelen , die twee personen kunnen elk dan ook weer twee personen besmetten:

1 – 2- 4 – 8 – 16 – 32 – 64 – 128 -256 – 512 – 1024 – 2048 – 4096 – 8192 etc

Zo’n cyclus gaat al snel zo snel dat een virus bijna onmogelijk te stoppen is. Hoe meer mensen met elkaar mixen, hoe sneller het virus zich kan verspreiden. Dit geldt al helemaal in een heel dichtbevolkt land zoals Nederland.

Een virus dat zich snel verspreidt heeft dus altijd een R0 hoger dan 1. Pas als de R0 onder de 1 komt, kan je het virus succesvol indammen.

Waarom is indammen zo moeilijk?

Hier zijn een aantal redenen voor die maken dat juist dit virus zo ontzettend moeilijk te stoppen is:

  • het is zeer besmettelijk, dus een heel minieme hoeveelheid virusdruppeltjes is voldoende om iemand te besmetten
  • je kan besmettelijk zijn zonder ziekteverschijnselen te hebben
  • je kan dit virus niet alleen oplopen door close contact met een besmet persoon, maar ook door besmette oppervlakken of objecten aan te raken en dan je neus, mond en/of ogen aan te raken
  • dit virus kan zich in besloten ruimten of via airconditioning met onvoldoend goede filters verspreiden. Het blijkt dat je dit virus zelfs via je adem en/of praten kan verspreiden en dat de virusdruppeltjes in de lucht kunnen blijven hangen in een soort wolkje. Als iemand door dat wolkje met virusdeeltjes loopt kan die persoon besmet raken.

Het belang van testen

De Wereldgezondheidsorganisatie blijft er op hameren dat landen moeten testen, testen en testen. Je kan een vijand nu eenmaal niet verslaan als je niet weer waar hij is. Dit is natuurlijk waar.

Tocht testen de meeste landen veel te weinig, omdat we onvoldoende voorbereid zijn. Toen het helemaal misging in Wuhan dachten de meeste overheden dat het hier wel mee zou vallen. Dat was dus een verkeerde inschatting en de tijd die gebruikt had kunnen worden om voor te bereiden was niet gebruikt. Hetzelfde gebeurde toen het in Italië helemaal mis begon te gaan, nog steeds werd er in landen zoals Nederland, Engeland en de VS erg laconiek gereageerd. En nu zitten we met de problemen. We weten niet waar het virus zit, we weten niet hoeveel mensen besmet zijn (geweest). We hebben ontzettend weinig informatie om te gebruiken om dit virus effectief te kunnen bestrijden.

Afstand houden

Afstand houden in supermarkten of andere plaatsen waar andere mensen zijn is ook een logische maatregel. Het zal allicht iets helpen, maar 1,5 meter is niet veel voor een virus dat zich makkelijk 2 meter kan verspreiden als je hoest of niest.

Bovendien helpt afstand houden niet als je door een viruswolkje loopt. Die viruswolkjes zijn natuurlijk vooral binnen een probleem, dus in winkels, kantoorgebouwen, openbaar vervoer, etc. Dit is dan ook de reden dat mondkapjes (ja, zeker ook zelfgemaakte mondkapjes!) wel degelijk een goed idee zijn als je naar de supermarkt gaat.

Handen wassen

Handen wassen was één van de eerste maatregelen en blijft natuurlijk ontzettend belangrijk. Gemiddeld raken we zo’n 23x per uur ons gezicht aan, dus het is heel makkelijk om jezelf op die manier te infecteren als je ergens een besmet oppervlak of besmet object hebt aangeraakt.

Handschoenen dragen is ook een goede optie, zolang je zorgt dat je je gezicht niet met je handschoenen aanraakt.

Boodschappen, post, etc.

Op papier en kleding blijft het virus waarschijnlijk zo’n 4 uur in leven (afhankelijk van de temperatuur, hoe kouder hoe langer het in leven kan blijven). Op plastic waarschijnlijk gemiddeld 72 uur.

Je kan het virus doden met zeep, dus met een sopje. Als je boodschappen met een sopje afneemt en dan met keukenpapier afdroogt kan je het virus dus doden. Je kan je boodschappen (mits het niet in de koelkast of vriezer moet) ook 72 uur in de schuur of op je balkon zetten totdat je het uitpakt.

Post kan je gewoon 4 uur laten liggen, voordat je het opent.

Lockdown

Uiteindelijk is de meest ingrijpende maar waarschijnlijk meest effectieve manier om het virus op dit moment een halt toe te roepen een complete lockdown.

Als iedereen die niet in een essentieel beroep werkt thuis blijft, zijn er te weinig mensen beschikbaar om het virus in staat te stellen zich te blijven verspreiden. Bovendien zijn er veel minder mensen op de been die het virus mogelijk kunnen verspreiden omdat ze besmettelijk zijn.

In Wuhan en Korea hebben heel stricte lockdowns in relatief korte tijd geholpen om het virus onder controle te krijgen. De algemene regel is dat een heel erg stricte lockdown minder lang hoeft te duren, dan een minder stricte lockdown.

Vaak wordt de impact op de economie als een reden genoemd om geen stricte lockdown in te voeren. Helaas is dat de wereld op z’n kop. De economie kan zich veel beter weren in het geval van een korte complete lockdown. Een langdurige gedeeltelijke lockdown veroorzaakt veel meer onzekerheid en doet uiteindelijk veel meer schade.

Na de lockdown?

Het grootste probleem met een lockdown is hoe je de lockdown kan opheffen. Dit kan alleen door een geleidelijke opheffing waarbij mensen veelvuldig getest worden. Zo kan je heel snel iemand opsporen die het virus mogelijk verspreid (mogelijk zonder dit zelf te weten) door contact tracing en isolatie (quarantaine).

Totdat er een vaccin is zal een combinatie van testen, contact tracing en isolatie van besmette mensen (ook als ze zelf geen symptomen hebben) de enige echte methode zijn om dit virus in bedwang te houden.

Het is een illusie om te denken dat je dit virus onder controle krijgt door voldoende groepsimmuniteit op te bouwen. Dit zou namelijk tot dermate veel doden leiden dat het volstrekt maatschappelijk onaanvaardbaar is. Het enige land dat voor kort nog deze strategie volgde was Zweden en ook Zweden heeft nu besloten om meer maatregelen te nemen nu de dodentallen beginnen op te lopen.

Het Corona virus op vele manieren vergelijkbaar met de Spaanse Griep en het zal nog bij ons blijven totdat we in hopelijk 1,5 jaar werkende vaccins hebben. Het ontwikkelen en testen van vaccins neemt helaas tijd in beslag en dit is belangrijk. Met de Mexicaanse griep werd het Pandemrix vaccin heel snel op de markt gebracht en later bleek dat het enorm ernstige bijwerkingen had.

Ook daar moeten we van leren.

Toch is er natuurlijk één enorm groot verschil met de Spaanse Griep, in elk geval waar wij leven is de gezondheidszorg nu veel beter. Wij hebben anti-biotica, ventilators en C-Pap machines, ECMO etc. Helaas geldt dit niet voor de bevolking in veel arme landen en de catastrofe die daar plaats zal vinden is moeilijk te overzien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.