de touwtjes test

De touwtjes test: heb jij veel vet rond je organen?

Waar slaat je lichaam vet op? Heb je je lichaamsvet vooral rond je middel (visceraal vet)? Dit kan je zien door je buikomvang te meten of door middel van een echo. De touwtjes test kan je al meteen een indicatie geven of je buikomvang te groot is. Voor je gezondheid is de omtrek van je middel (en dus je buikomvang) nog belangrijker dan je gewicht of je BMI. De reden hiervoor is dat het vet opgeslagen rond je middel tot chronische ontstekingen leidt en bepaalde hormonen produceert. Niet alle soorten vet gedragen zich hetzelfde!

Hoe meet je de omtrek van je middel

Er zijn twee makkelijke manieren om je buikomvang te meten. Hier kan je lezen hoe je dit doet.

Touwtjes test

metabool syndroom: meet de omtrek van je middel

Met de touwtjes test check je de omtrek van je middel in relatie tot je lengte.

In het onderstaande filmpje van de BBC kan je zien hoe je heel makkelijk met een touwtje kan zien of je lichaamsvet rond je middel opslaat.

Met een centimeter

omtrek van je middel meten

Je kan ook met een cm de omtrek van je middel (je meet over je navel) meten.

Je deelt vervolgens de omtrek van je middel (in centimeters) door je lengte (in centimeters) en je wilt dat dit 0,5 of lager is.

Een gezonde buikomvang voor vrouwen ligt onder de 80 centimeter. Als je buikomvang meer dan 88 cm is heb je een groot risico op gezondheidsproblemen.

Voor mannen ligt een gezonde buikomvang onder de 94 cm en is een buikomvang groter dan 102 cm een groot gezondheidsrisico.

Vorm van je lichaam

lichaamsvorm

In het Engels zeggen ze weleens dat je een ‘apple-shape’ bent of een ‘pear-shape’. Is je lichaam meer in de vorm van het klokhuis van een appel (borsten, smalle taille en wijdere heupen) of in de vorm van een peer (brede taille en vaak nog bredere heupen).

Er is een link tussen welke vorm je hebt en wat je risico is op ‘visceraal vet’, vet dat rond je belangrijke organen wordt opgeslagen. Visceraal vet (buikvet) kan uiteindelijk leiden tot leververvetting.

Vervette lever

Hier kan je lezen wat de risico’s zijn van leververvetting en wat je er aan kan doen.

Het goede nieuws is dat het een heel langzaam proces is en dat het (tenzij je in de laatste fase zit, maar dan heb je al enorme leverproblemen) geheel omkeerbaar is.

Het is dus mogelijk om slank te zijn en toch aan leververvetting te lijden! Het heeft te maken met waar je lichaam zijn vet opslaat.

Lichaamsvet kan verplaatsen!

Je zal soms merken dat je geen gewicht verliest, maar dat je kleding wel opeens losser zit of de omtrek van je middel is afgenomen. Je lichaam kan natuurlijk vet verbranden, maar daar zit een maximum per week aan. Het kan niet kilo’s lichaamsvet per week verbranden, maar het kan ook vet verplaatsen. Dit is ook heel goed, want je wilt vooral zo min mogelijk vet rond je middel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.