Keto: apple body shape

Filmpje hoe je met een touwtje kan checken of je vet rond je organen opslaat

Onderstaand filmpje is door de BBC gemaakt. Het laat een heel simpele en snelle manier zien om de omtrek van je middel te checken in relatie tot je lengte. Het is misschien niet heel precies, maar het geeft wel een aardige indicatie.

De omtrek van je middel

De omtrek van je middel is nog belangrijker dan je gewicht of je BMI. Als je namelijk vet rond je middel opslaat is dat een aanwijzing dat je weleens een vervette lever zou kunnen hebben.

In het Engels zeggen ze weleens dat je een ‘apple-shape’ bent of een ‘pear-shape’.

Keto: apple body shape
Photo by roger.karlsson on Foter.com / CC BY

Dus is de vorm van je lichaam meer in de vorm van het klokhuis van een appel-vorm (borsten, smalle taille en wijdere heupen) of in de vorm van een peer (brede taille en vaak nog bredere heupen). Er is een link tussen welke vorm je hebt en wat je risico is op ‘visceraal vet’, vet dat rond je belangrijke organen wordt opgeslagen. Visceraal vet (buikvet) kan uiteindelijk leiden tot leververvetting.

appel of peer body shape
Photo on Foter.com

Hier kan je lezen wat de risico’s zijn van leververvetting en wat je er aan kan doen. Want het goede nieuws is dat het een heel langzaam proces is en dat het (tenzij je in de laatste fase zit, maar dan heb je al enorme leverproblemen) omkeerbaar is.

Het is dus mogelijk om slank te zijn en toch aan leververvetting te lijden! Het heeft puur te maken met waar je lichaam zijn vet opslaat.

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *