Afvallen door sporten?

9. Afvallen door sporten of juist niet?

Je hebt het misschien al jarenlang aan moeten horen. Afvallen: simpel toch. Gewoon een kwestie van minder eten en meer bewegen.

Ja dat hebben artsen en diëtisten zo ongeveer sinds de jaren ’70 continu verteld aan mensen met overgewicht. Je zou ‘minder moeten eten en meer moeten bewegen’.

Uit onderzoek weten we dat mensen dat ook daadwerkelijk doen. Veel mensen op dieet eten vaak veel minder calorieën (soms maar 1000 kcal) dan mensen die geen dieet volgen (2000-3000 kcal).

Ondanks dat ze zo weinig calorieën binnenkrijgen vallen ze toch vaak maar moeizaam af en dan komt al het gewicht (plus extra!) er weer bij als ze een tijdje met hun dieet gestopt zijn. Minder calorieën eten werkt dus niet.

Meer bewegen?

Afvallen door meer bewegen, door flink te sporten? Er is steeds meer onderzoek, dat mensen wel degelijk meer bewegen, meer sporten, maar dat het niet of weinig helpt met afvallen. Ik zie heel wat mensen die heel veel sporten, maar toch wel degelijk te dik zijn.

Het is niet voor niks dat ze in Engeland zeggen ‘Working up an appetite’. Ga je dus afvallen door sporten of ga je juist meer eten door te sporten? Veel mensen krijgen juist trek als ze gesport hebben.

Dus als je veel wilt afvallen, is het een kleine kans dat dat gaat lukken door veel te gaan sporten.

Minder eten en meer bewegen

Wat ons jarenlang door artsen en diëtisten is verteld, dat werkt dus niet. Als het wel had gewerkt, zou je na een dieet toch slank blijven?

Onderzoek heeft uitgewezen dat voor maar liefst 98% van de mensen die een dieet hebben gevolgd, dit niet op de lange termijn werkt. In het eerste jaar of de eerste twee jaar kan het even werken, maar binnen 5 jaar zijn ze niet alleen weer terug op hun oude gewicht voor dat ze aan hun dieet begonnen, nee ze zijn zelfs nog zwaarder geworden!

Waarom is dit? Dit is omdat het calorie in-calorie uit (meer bewegen, minder eten) model logisch lijkt, maar ons lichaam veel complexer is.

Hormoonhuishouding

De gedachte achter dit model is dat er minder energie binnenkomt en dat je dan door te sporten meer energie gaat gebruiken. De extra energie die je daarvoor nodig hebt, komt dan van de verbranding van lichaamsvet. Op zich is dat heel logisch geredeneerd.

Echter, ons lichaam is veel complexer. Het heeft feedback (terugkoppelingsmechanismen). Door steeds minder te gaan eten, gaat ons lichaam in de ‘spaar-stand’. Hier spelen onze hormonen een belangrijke rol in. Voor elk persoon is dit een beetje anders. Dus de één kan meer eten of minder eten dan de ander en toch niet aankomen. Je kan dan ook niet een bepaalde hoeveelheid calorieën gelijk zetten aan bijvoorbeeld 1 kilo lichaamsvet verbranden, want ook dat is voor iedereen anders. Het heeft te maken met je leeftijd, of je man of vrouw bent, of je al vaak diëten hebt gevolgd, hoe lang je al (veel) te dik bent, etc.

Steeds tragere stofwisseling

Helaas is het probleem bij veel mensen die te dik zijn, dat hun stofwisseling dus niet goed meer functioneert. Veel mensen, inclusief ikzelf, hebben als gevolg van het volgen van allerlei diëten, een steeds tragere stofwisseling gekregen. Met als gevolg dat je uiteindelijk heel weinig eet en nog steeds niet afvalt.

De vraag is dan, hoe krijg je je basale stofwisseling weer goed. Hoe ga je zorgen dat je stofwisseling (weer) goed gaat functioneren.

Als je stofwisseling heel traag is geworden, is het dus zaak om te zorgen dat je ‘basic metabolic rate’ (basaal metabolisme) weer omhoog gaat.

Zoals het plaatje hieronder laat zien, je basale stofwisseling gebruikt veel meer energie (caloriën) dan calorie-verlies dat je kan bereiken met diëten of sporten.

Maar beweging is toch goed?

Ik denk dat als ik veel was gaan sporten toen ik nog heel zwaar was, ik vrijwel zeker een blessure opgelopen zou hebben.

Om echt af te vallen, moet je namelijk heel wat calorieën verbranden! Al dat overgewicht is een aanslag op je knieën, je pezen, spieren, noem maar op.

Nu ik veel slanker ben, dankzij het keto-dieet, heb ik dat risico niet, of in elk geval veel minder. Bovendien heb ik nu veel meer energie, waardoor ik meer wil bewegen.

Natuurlijk is bewegen gezond, zowel voor je lichaam als je geest. Het geeft een verdere impuls aan je stofwisseling en je gaat veel beter in je vel zitten, maar door minder eten en meer bewegen word je niet slank.

Je wordt slank door een hogere basale stofwisseling en de juiste voeding kan je helpen om dat te bereiken.

Dit kan in principe op twee manieren, namelijk door het keto dieet of door te vasten. Beiden kunnen onze stofwisseling ‘resetten’. Natuurlijk kan je ook het keto dieet volgen en dat combineren met vasten. Voor veel mensen werkt dat nog beter.

Hier kan je luisteren naar een interessante podcast (in het Engels) van Jason Fung over waarom het calorieën-model niet werkt. Dit was al bekend eind zestiger jaren in de vorige eeuw, dus waarom huisartsen en diëtisten dit toch nog steeds verkondigen is mij een raadsel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *