hoe vaak intermittent fasting

Hoe vaak ga je vasten?

Vooral als je kortdurend wilt vasten, vraag je je misschien af hoe vaak optimaal is. Dat is heel persoonlijk. Het heeft er natuurlijk vooral mee te maken waarom je wilt vasten en het heeft er ook mee te maken hoe makkelijk het is om het in je sociale leven in te bouwen.

Hoe vaak intermittent vasten?

Er is niet echt één juiste manier van intermittent fasting. Kijk dus vooral naar wat voor jou het beste werkt en natuurlijk ook wat je doelen zijn.

Als je bijvoorbeeld snel wilt afvallen, dan geldt natuurlijk hoe vaker je vast, des te sneller het gaat. Je kan er dan voor kiezen om 2 of 3 keer per week of om de dag of zelfs elke dag intermittent fasting te doen.

Je kan er ook voor kiezen om intermittent fasting alleen doordeweeks te doen, je kan dan in het weekend gewoon samen met je familie/vrienden ontbijten etc.

Vasten is flexibel: je hoeft alleen iets niet te doen

Vasten is heel flexibel, dus je kan het aanpassen aan wat je wilt en wat mogelijk is.

Niet eten is makkelijker dan wel eten! Je hoeft namelijk alleen iets niet te doen. Geen maaltijdplanning, boodschappen doen, koken, opruimen, eigenlijk is vasten dus heel makkelijk voor drukke mensen, want je bespaart heel veel tijd!

Nog even voor de duidelijkheid …

Met vasten bedoel ik dat je niet eet, helemaal niet. Tijdens het vasten drink je wel, maar je drinkt alleen water of thee of koffie zonder suiker/melk etc. Tijdens het vasten drink je dus geen speciale shakes, afvalshakes, eiwitshakes of sapjes!

Hoe maak je vasten een succes?

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om vasten de beste kans van slagen te geven.

  • houd jezelf bezig – veel mensen gaan eten uit verveling, wees dit voor!
  • vertel het alleen aan de mensen direct om je heen (familie, goede vrienden). Mensen die jou goed kennen zullen je proberen te helpen, maar als het een soort publieke informatie wordt zal je er steeds door mensen op aangesproken worden en moet je het dus steeds weer uitleggen. En dit terwijl je eigenlijk juist niet met eten bezig wilt zijn.
  • geef jezelf een kans, houd je er dus aan. Begin met een korte vast en bouw het uit. Zet realistische doelen en pas ze zo nodig aan.
  • als de vast is afgelopen, ga dan niet meteen gigantisch veel eten. Drink eerst een glas water en eet dan een normale portie!
  • kies een vast die goed bij jou aansluit en makkelijk in jouw leven is in te passen. Probeer uit en verander indien nodig. Het is geen wedstrijd!

Hoe voel je je als je begint met vasten?

Als je nog nooit gevast hebt, is het best even wennen.

Veel meer tijd

Je hebt opeens veel meer tijd! Je hoeft je niet af te vragen wat je nu weer eens zal gaan eten. Verder heb je minder tijd nodig om boodschappen te doen, eten klaar te maken, te eten, en weer op te ruimen. Het is dus ideaal voor drukke mensen! Bovendien bespaar je jezelf geld, vasten is goedkoop!

Hoofdpijn, duizelig?

Sommige mensen kunnen hoofdpijn krijgen of misschien duizelig worden, vooral als ze nooit eerder gevast hebben.

Vaak zal dit zijn, omdat je te weinig of te veel drinkt. Als je te weinig drinkt, krijg je uitdrogingsverschijnselen. Dus zorg dat je genoeg drinkt (ik probeer 1-1.5 liter per dag te drinken). Zet desnoods reminders op je telefoon, zodat je op gezette tijden een glas water drinkt.

Je kan je ook niet lekker voelen, omdat je te veel drinkt en daardoor te veel electrolyten verliest (je plast dan natuurlijk ook meer dan normaal). In dat geval kan je een magnesium drankje nemen en/of een kopje bouillon. Voeg ook wat extra zout aan je eten toe als je je vast breekt. Of neem een (voet)bad met magnesiumsulfaat.

Ik neem zelf altijd een kopje bouillon als ik vast om dit voor te zijn. Toen ik begon met vasten nam ik weleens een snufje zout als ik me wat slapjes voelde, dat werkte bij mij ook goed.

Kan iedereen vasten?

Sommige mensen moeten niet gaan vasten. Het is niet gezond voor hen. Mocht je het toch willen proberen, zorg dan dat je het onder begeleiding van een arts doet.

Dit geldt sowieso voor:

  • diabetici
  • mensen met medicijnen voor hoge bloeddruk
  • zwangere vrouwen
  • vrouwen die borstvoeden
  • kinderen
  • mensen die een laag (lichaams)vet percentage (ondergewicht) hebben

Als je onder begeleiding van een arts staat en/of medicijnen gebruikt, overleg dan eerst met je arts. Ik ben niet medisch geschoold, dus lees ook mijn disclaimer.

Meer informatie over vasten

Als je graag meer wilt lezen over verschillende manieren van vasten, dan is ‘The Complete Guide to Fasting’ van Jason Fung interessant. Het is in het Engels. Hij doet heel veel werk met betrekking tot vasten en heeft een eigen kliniek in Canada.

Wil je liever naar een interview met Jason Fung over vasten kijken (in het Engels), klik dan hier!

Waarom vasten goed voor je lichaam is

Vasten is niet alleen een goede manier om af te vallen, het helpt je lichaam ook om een grote schoonmaak te houden. Hier kan je daar meer over lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.