keto dieet vlees van de slager

5. Hoe gezond is het om vlees te eten?

Hoe vaak per week eet je vlees? 

Jarenlang is ons aangeraden om vooral kip en ander mager vlees te eten, want verzadigd vet zou slecht voor je gezondheid zijn. Toch is in Nederland varkensvlees nog steeds het meest populair, gevolgd door kip en op de derde plaats rundvlees (Universiteit van Wageningen). Bovendien eten we in Nederland lang niet zo veel vlees als in omringende landen.

Hoe gezond is vlees?

Vlees is natuurlijk een heel goede en natuurlijke bron van eiwitten, maar ook van vitamine B1, B6, B12 en het mineraal zink. Bovendien bevat vlees ook kleinere hoeveelheden vitamine B2 en ijzer, fosfor en seleen.

Niet al het vlees is natuurlijk hetzelfde. Zo bevat lever veel vitamine A en het is daarom een goed idee om regelmatig een stukje lever (of kippenlevertjes of slagersleverworst) te eten. Een uitzondering is als je zwanger bent, dan moet je juist heel erg oppassen met vitamine A aangezien het schadelijk is voor de foetus.

Varkensvlees is een heel goede bron van vitamine B1 en rundvlees bevat juist weer veel vitamine B6 en B12 en zink. Kippenvlees bevat vitamine B3, B5 en B6. Het is dus een goed idee om verschillende soorten vlees af te wisselen om zo aan je benodigde vitamines te komen.

Wat zit nog meer in vlees?

Helaas bevat vooral kip ook anti-biotica resistente bacteriën, dit geldt vooral voor supermarkt kip. Nu is ook in de supermarkt niet alle kip hetzelfde, in sommige supermarkten bevat 39% van de kip anti-biotica resistente bacteriën en in andere supermarkten slechts 2%. Helaas wordt ons niet verteld wie die supermarkten zijn en waar deze kip vandaan komt. Als consument tast je dus in het duister.

Het is dus een goed idee om biologische kip te kopen als dat mogelijk is. Bovendien is het sowieso een goed idee om verschillende soorten vlees af te wisselen.

ESBL bacterie

In monsters uit supermarkten, blijkt dat ongeveer 15% van het rundvlees en varkensvlees besmet is met ESBL en maar liefst 90% van het kippenvlees in supermarkten. Deze bacterie is resistent tegen anti-biotica. Dus als je een infectie hebt met ESBL zal je lichaam hem zelf moeten bestrijden, want anti-biotica zal niet helpen.

Aangezien steeds meer vlees besmet is met deze bacterie, is de kans dat je een infectie oploopt ook steeds groter. Dit is natuurlijk vooral een probleem voor mensen met een zwak immuunsysteem (hele jonge kinderen, ouderen en mensen die ziek zijn en immuno suppressors moeten nemen).

Op de juiste manier bereiden

Toch kunnen zelfs gezonde mensen heel erg ziek worden van deze bacterie. Dus zorg dat je je vlees heel goed gaart zodat de bacterie tijdens het kookproces gedood wordt en zorg dat er geen kruisbesmetting kan plaatsvinden.

Dus alles wat met het rauwe vlees in contact is geweest (je handen, messen, snijplank etc.) goed schoonmaken voordat je andere dingen aanraakt.

Kip in de koelkast!

Kip is heel lekker, makkelijk klaar te maken, maar wel één van de grootste bronnen van voedselvergiftiging als het niet goed gaar is. Dit kan je heel makkelijk voorkomen!

Bewaar de kip in de koelkast in een afgesloten bak om contact met ander voedsel te vermijden en haal je kip pas uit de koelkast als je gaat koken. Kip mag juist niet op kamertemperatuur zijn, zoals bijvoorbeeld varkensvlees (varkenshaas) of rundvlees (biefstuk, rosbief).

Bovendien is het niet nodig en zelfs schadelijk om kip te wassen voor dat je hem gaat bereiden. Hiermee verspreid je de bacteriën alleen maar en is de kans dat je voedselvergiftiging oploopt alleen maar groter.

Vleesthermometer

Kipfilet moet mooi wit zijn als het goed gaar is, maar kippendijtjes mogen nog wat roze hebben. Dus hoe bepaal je of je kip goed gaar is? Heel simpel, gebruik een vleesthermometer. Een vleesthermometer steek je in het dikste stuk van het vlees en dan kijk je of de juiste temperatuur bereikt is. Als de wijzer op de ‘kip’ staat dan is je vlees goed gaar. Super simpel dus!

En je kan de vleesthermometer behalve voor kip natuurlijk ook voor andere soorten vlees gebruiken. Hij is goedkoop en zorgt dat je nooit vlees eet wat nog niet goed gaar is! Bovendien heb je zo ook nooit taai vlees dat juist te lang gebakken is. Je moet er alleen wel voor zorgen dat je de thermometer niet in de vaatwasser doet. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *