Heel keto: roomboter

4. Keto zuivel

Ontbijt je ’s ochtends met muesli? Op een keto dieet kan je je eigen keto muesli met zaden en noten maken, alleen moet je uitkijken met hoeveel kwark of yoghurt je toevoegt.

Zuivelproducten bevatten namelijk melksuikers (lactose). Melk smaakt bijvoorbeeld ook een beetje zoet, behalve als het aan het bederven is want dan wordt het zuur. Yoghurt smaakt best zuur, maar bevat toch nog steeds melksuiker en dat zijn dus koolhydraten. Dit betekent dus dat je vooral uit moet kijken hoeveel je gebruikt. Portiegrootte is dus belangrijk.

Zuivel: keto of niet keto?

Je hebt misschien wel al gehoord dat je op een keto dieet bij voorkeur volle zuivelproducten gebruikt en dus geen halfvolle of magere producten. Het idee hierachter is dat volle producten meer vet bevatten en je daarom eerder een gevoel van verzadiging geven.

Zuivelproducten zoals (volle) melk, kwark en yoghurt bevatten 4 gram koolhydraten per 100 ml. Ze bevatten geen vezels, dus ook de hoeveelheid netto koolhydraten per 100 ml is 4 gram. Op zich zou je dus kunnen zeggen dat ze binnen het keto dieet passen. Alleen het probleem met veel zuivelproducten is dat je al snel een te grootte portie neemt.

Een glas melk is al snel 250 ml dus dat is dan 10,8 koolhydraten, te veel dus op een keto dieet! Kijk daarom ook uit met cappuccino of maak een cappuccino met kokosmelk. Dat is ook heel lekker en veel lager in koolhydraten!

Kijk ook uit als je muesli met yoghurt of kwark eet. Houd de portiegrootte weer in de gaten of eet het met kokosmelk of creme fraiche of Hütten käse!

Kaas

Je kan natuurlijk best kaas gebruiken, want dat is vaak heel laag in koolhydraten. Maar kijk wel even op de verpakking (vooral bij kaas), want het kan per merk verschillen. Sowieso kan je ervan uitgaan als er smaakjes aan toegevoegd zijn, dat het extra koolhydraten bevat. Denk dan aan roomkaas met gember, roomkaas met ananas, etc.

Roomboter en ghee

Roomboter is vrijwel alleen vet en bevat dus hoegenaamd geen koolhydraten en hetzelfde geldt voor ghee (geklaarde boter). Roomboter mag niet te heet worden want dan verbrand het. Als je iets op hoge temperatuur in roomboter wilt bakken (niet frituren!), voeg dan een scheut milde olijfolie toe of gebruik ghee.

Koolhydraten in 100 gram/ml zuivelproducten

 

 

<1g

  • roomboter
  • ricotta
  • kaas
  • feta
  • blauwe kaas

2g

  • Hütten Käse
  • creme fraïche
  • Boursin
  • Parmezaanse kaas
  • rookkaas
  • smeerkaas 48+

3g

  • 35% slagroom

4g

  • zure room
  • roomkaas
  • mascarpone
  • melk
  • volle Franse kwark
  • volle yoghurt
  • Griekse yoghurt
  • Geitenkaas, halfzacht
  • Zwitserse kaas

5g

  • mozzarella
  • karnemelk (ongezoet)

7g

  • smeerkaas 20+
  • schapekaas

10g

  • kaasspread/dip

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *