2. Wat eet je op een keto dieet?

Op een keto dieet eet je gewoon eten en drink je hoofdzakelijk water, thee/koffie en/of bouillon

Je eet dus geen speciale producten uit pakjes en zakjes, energie-repen, maaltijdrepen, etc. Je drinkt ook gewoon drinken, dus geen afval shakes, eiwitshakes, etc. Het is dus geen shake dieet! 

Het voordeel hiervan is dat het niet duur is en je het in principe oneindig lang vol kan houden (en het dus je leefstijl kan maken). Dat kan natuurlijk niet met een shake dieet of een dieet dat gebaseerd is op speciale dieetvoeding. Zulk soort diëten zijn nooit langdurig vol te houden want dan zou je tekorten in vitamines, mineralen en/of macro-nutriënten (eiwitten, vetten) oplopen.

Koolhydraten uit groenten

Je eet een combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten. Alleen komen je koolhydraten hoofdzakelijk uit groenten in plaats van granen. Dit is dan ook een reden waarom het keto dieet heel geschikt is als je een glutenallergie hebt.

Sommige groenten bevatten veel meer koolhydraten dan anderen. Op een keto dieet eet je vooral groenten die laag in koolhydraten zijn (koolhydraatarme groenten). Dat zijn in het algemeen de groenten die boven de grond groeien.

Groenten die onder de grond groeien slaan namelijk veel zetmeel op in hun knollen/bollen/wortels. Denk dan bijvoorbeeld aan aardappelen, wortels, uien, pastinaken, bieten etc.

Je kiest dus vooral groene bladgroenten (zoals spinazie, andijvie, sla, postelein, snijbiet), maar ook de kruisbloemige (crucifere) groenten, zoals broccoli, bloemkool, spruitjes, boerenkool, koolrabi, radijs, paksoi, koolraap, Chinese kool, witte kool en waterkers. Courgettes, aubergines, komkommer en groene paprika’s zijn ook laag in koolhydraten en passen dus ook goed binnen het keto dieet. 

Hier kan je een lijst met (keto) groenten vinden. De algemene regel is dat typische keto groenten 5 gram of minder netto koolhydraten per 100 gram groente hebben.

 

Fruit

Fruit is lastig als je in ketose wilt komen of in ketose wilt blijven! Fruit bevat namelijk relatief veel (vruchten)suiker. Suiker is een koolhydraat. Dus producten met veel suiker, bevatten veel koolhydraten.

Toch zijn er een aantal soorten fruit, die minder suiker bevatten en daarom zo nu en dan best op het keto dieet gegeten kunnen worden. Denk dan aan (witte en rode) aalbessen, zwarte bessen en frambozen. Maar toch moet je je portiegrootte in de gaten houden. Je kan ook af en toe een kleine portie (50 gram) aardbeien of bramen eten. Met bosbessen en ander fruit moet je echt uitkijken en kan je alleen een piepklein beetje eten als je in ketose wilt blijven.

Hier kan je een lijst vinden met verschillende soorten fruit en hoeveel koolhydraten ze bevatten. 

Eiwitten uit vlees, vis, eieren, zuivel, noten en zaden

Op het keto dieet eet je natuurlijk ook eiwitten.

Er bestaat een hardnekkig misverstand dat het keto dieet een eiwitdieet zou zijn, een soort Atkins dieet dus. Dat is niet het geval. Je eet natuurlijk wel eiwitten op het keto dieet, maar het is niet de bedoeling dat dit je belangrijkste voedingsbron wordt. Als je heel veel eiwitten gaat eten, dan gaat je lichaam eiwitten in glucose (suiker) omzetten. Dat wil je dus juist niet, want dan kan je net zo goed meer koolhydraten blijven eten.

Je zal waarschijnlijk wel iets meer eiwitten eten dan je op een standaard dieet doet. Ons standaard dieet bevat namelijk hoofdzakelijk suikers en zetmeel (granen en producten met toegevoegde suikers) en is dus heel koolhydraatrijk en in het algemeen vrij vetarm en vrij laag in eiwitten. 

De meeste mensen op een keto dieet eten vooral veel meer eieren. Dit is in het begin misschien even schrikken als je je boodschappenlijst hebt uitgeprint! Eieren zijn niet alleen heel gezond, maar ook heel voedzaam en makkelijk en snel om klaar te maken en nee, ze verhogen niet je cholesterolgehalte. 

Verder kan je in principe alle soorten vlees, vis en gevogelte eten. Kijk wel uit met kant-en-klaar vlees of bewerkt vlees, want daar wordt nogal eens suiker/zoetstoffen/zetmeel aan toegevoegd, vooral in marinades en sauzen, maar ook bijvoorbeeld aan worstjes en gehaktballen. 

Je kan ook volle zuivelproducten, zonder toegevoegde suikers, nemen. Toch moet je dan de hoeveelheid wel goed in de gaten houden, want zuivelproducten bevatten van nature vrij veel melksuikers (lactose). Je wilt niet teveel melksuikers binnenkrijgen, want dan ga je over de 20 gram netto koolhydraten per dag heen.

Hier kan je een lijst vinden met zuivelproducten en hoeveel koolhydraten ze bevatten. 

Je kan ook noten, pitten en zaden eten en die zijn vaak niet alleen een goede bron van eiwitten, maar ook van vitamines en mineralen. Hier kan je een lijst met noten en zaden vinden. 

Peulvruchten zijn natuurlijk ook een goede bron van eiwitten, maar ze bevatten ook veel zetmeel. Peulvruchten passen daarom niet op een keto dieet. Dit is één van de redenen waarom een keto dieet heel lastig is voor vegetariërs. 

Gezonde vetten

Het grootste verschil tussen het keto dieet en de meeste andere diëten is dat je op een keto dieet meer vetten eet. Verder is het belangrijk dat je niet alleen meer vet maar vooral ook ander vet eet.

Extra vet als je net met dit dieet begint

Vooral als je net met dit dieet begint is het belangrijk om extra vet te eten.

Hierdoor voel je je namelijk minder snel hongerig, want je bloedsuikerspiegel wordt niet heel erg beïnvloed als je vet eet.  Je hebt dus minder de neiging om steeds maar iets te gaan eten.

Absoluut geen margarine

Op dit dieet eet je natuurlijke vetten en geen kunstmatig geproduceerde vetten, zoals margarine en van allerlei soorten zaad-oliën (zonnebloemolie, raapzaadolie, palmolie, etc.). 

Switch dus naar vetten zoals die vroeger gegeten werden: roomboter, reuzel, olijfolie, kokosolie, vettere stukken vlees en vis, eieren en volle zuivelproducten.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *