16. Vooruitgang meten: niet alleen de weegschaal!

Meten is weten: centimeter

Vooruitgang meten als je wilt afvallen: wat is de beste manier? Het lijkt logisch om je vooruitgang te meten, door je regelmatig te wegen, maar is dat een goed idee?

Vooruitgang meten: Niet te vaak wegen

Natuurlijk wil je je vooruitgang meten, maar weeg jezelf het liefst maximaal 1x per week, op ongeveer hetzelfde tijdstip en natuurlijk met dezelfde weegschaal.

Het is verleidelijk om vaker te wegen, maar dat is eigenlijk niet zo’n goed idee. Je gewicht varieert namelijk gedurende de dag, dus het risico als je je vaak gaat wegen is, dat je soms zwaarder bent, soms lichter.

Als je opeens zwaarder bent, terwijl je je wel goed aan het dieet houdt, dan kan dat best demotiverend werken, terwijl je misschien alleen maar zwaarder bent, omdat je net veel gedronken hebt of nog naar de WC moet.

BMI

De Body Mass Index (BMI) wordt vaak gebruikt, om te kijken of je gewicht ook klopt vergeleken met je lengte. Je kan jouw BMI hier checken.

Toch zegt ook de BMI niet alles. Je kan bijvoorbeeld een BMI in de normale categorie hebben, maar toch veel vet rond je middel (buikvet) hebben.

Dit is het ‘gevaarlijke vet’, wat je een verhoogd risico geeft op gezondheidsproblemen, zoals eerder omschreven. Als je veel buikvet hebt, heb je namelijk vrijwel zeker vet rond je belangrijke organen, zoals de lever (vervette lever), pancreas en nieren. Dit is heel ongezond.

Niet alleen (over)gewicht, maar ook waar het wordt opgeslagen

Als je een dieet volgt, gaat het natuurlijk niet alleen om je gewicht, maar ook om hoe gezond je bent/wordt.

Het is dus belangrijk als je je vooruitgang wilt meten, ook naar andere dingen te kijken: hoe voel je je? Voel je je gezonder, fitter, energieker? Dat is ook vooruitgang. Vooruitgang meten is ook kijken of je je gezonder voelt!

Als je (veel) te zwaar bent, dan is de kans dat je gezondheidsproblemen hebt of krijgt veel groter. Je hebt een hoger risico om hart-en vaatziekten, diabetes en bepaalde kankers te krijgen. Je hebt ook een veel grotere kans dat je last van je gewrichten (vooral heupen en knieën) krijgt.

Het gaat echter niet alleen om de hoeveelheid overgewicht, maar ook om waar het overtollig vet wordt opgeslagen. Dus zelfs mensen die helemaal niet zo veel te zwaar zijn, maar vet opslaan op de verkeerde plaatsen (namelijk rond organen – het zogenaamde buikvet/visceraal vet) hebben een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, zoals hart-en vaatziekten, diabetes en kanker.

Om te weten of je vet rond je organen hebt, kan je je huisarts vragen voor een verwijzing om een echo te laten maken. Een echo laat precies zien of en zo ja, waar en hoeveel vet je rond je organen hebt.

Een andere aanwijzing (wel minder nauwkeurig) is de omtrek van je middel meten. Ik kwam deze video van de BBC tegen, waar je met een touwtje eerst je lengte meet en dan vouw je het touw dubbel. Dit stuk touw (dus de helft van je lengte) moet rond je middel kunnen passen. Dit is natuurlijk minder nauwkeurig, maar het geeft wel een beetje een idee of je goed zit of in de gevarenzone zit.

  Je middel meten

Het is dus een goed idee om regelmatig je middel te meten. Je doet dit als volgt:

 • kijk waar je ribben ophouden en waar de bovenkant van je heupen zit
 • meet met een centimeter tussen de bovenstaande punten in
 • adem gewoon terwijl je meet (dus niet je adem inhouden)

Ongeacht wat je BMI is, wordt het aangeraden dat je probeert af te vallen als de omtrek van je middel:

 • 94cm of meer is (voor mannen)
 • 80cm of meer is (voor vrouwen)

Je hebt namelijk een groot risico om ernstige gezondheidsproblemen te krijgen.

Als de omtrek van je middel:

 • 102cm of meer is (voor mannen)
 • 88cm of meer is (voor vrouwen)

is het van belang dat je dringend probeert af te vallen. Waarschijnlijk heb je al een aantal gezondheidsproblemen en mogelijk ben je in het voorstadium van diabetes of heb je al diabetes.

omtrek van je middel meten

Meten is weten!

Het is een goed idee om je vooruitgang op een aantal verschillende manieren te meten. Minimaal zou ik de volgende gegevens bijhouden:

 • gewicht
 • BMI
 • buikomvang

Als je wilt, kun je ook nog extra gegevens bijhouden, zoals:

 • heupomvang
 • dijbeenomvang
 • nekomvang
 • ketonen in je urine/bloed/adem (hier gaat het er niet om dat je er zoveel mogelijk hebt! Het gaat erom dat je er wat hebt, zodat je weet dat je vet aan het verbranden bent)

Geen vooruitgang?

Dat kan natuurlijk gebeuren. Het is mij ook overkomen. Vaak eet je dan toch meer koolhydraten dan je denkt.

Dus hou een paar dagen heel goed bij wat je eet en tel het aantal koolhydraten op en zorg dat het niet meer dan 20 gram koolhydraten per dag is. Gebruik de menu-planner op dit website om het aantal koolhydraten dat je per dag eet bij te houden.

Je kan natuurlijk ook met ketostix meten of er ketonen in je urine zitten. Als je het keto dieet nog niet zo lang volgt zijn ketostix een prima optie. Zelf vind ik dat de bevestiging die je door ketostix krijgt, wel motiverend kunnen werken. Ik doe daarom ook een pak ketostix in mijn keto starter pakket. Als je meer over mijn keto starter pakket wilt lezen, kijk dan hier in mijn blog over keto-griep.

Als je het keto dieet al een tijd volgt, kan het zijn dat je volgens de ketostix niet in ketose bent, terwijl je dat wel bent. Dit komt omdat je lichaam zich zodanig heeft aangepast dat het de ketonen heel goed gebruikt en dus niet meer uitscheidt via je urine. In zo’n geval zou je wel ketonen in je bloed of adem kunnen meten, want dat is veel preciezer. Het is niet echt nodig, want je kan natuurlijk ook op andere manieren merken dat je in ketose bent.

Als je in ketose bent, zal je trouwens merken dat het je geen moeite kost om één of meerdere maaltijden over te slaan. Het feit dat je in ketose bent, betekent dat je lichaam succesvol vet aan het verbranden is, dat betekent dus ook dat je lichaam voldoende toegang tot energie heeft (namelijk al dat vet wat jij graag kwijt wilt raken) en daarom heb je dus veel minder honger.

Dit is waarom vasten en het keto dieet zo goed samengaan. Het is namelijk veel makkelijker om te vasten als je in ketose bent dan voor mensen die niet in ketose zijn. De laatste groep zal zich wel degelijk hongerig gaan voelen, de eerste groep juist niet. Dus als je denkt dat je misschien een gewichtsplateau hebt bereikt, overweeg dan om in elk geval zo nu en dan te gaan vasten. Hier kan je daar meer over lezen.

Individueel consult (ook telefonisch, videocall)

Heb je net dat extra zetje nodig? Vind je het prettig om wekelijks te bespreken hoe het gaat? Wekelijks doelen en een plan hoe je je doelen wilt bereiken op te stellen? Wil je hulp met het opstellen van een weekmenu en een bewegingsschema?

Vooral als je veel wilt afvallen, is vaak één van de moeilijkste dingen om gemotiveerd te blijven. Ik kan je daarbij helpen en zo zorgen dat je er niet alleen voor staat!

Neem contact met mij op op info@keto-recepten.nl of bel 06 18 33 62 72

Wanneer moet je niet vasten en niet op dieet

Een aantal mensen moeten niet zo maar een dieet gaan volgen (dus ook niet het keto dieet) en ook niet zo maar gaan vasten. Dit geldt als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medische problemen hebt/medicatie slikt. Als dit op jou van toepassing is, zorg dan dat je de juiste medische begeleiding hebt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*