15. Hoe gezond is fruit?

Fruit op een keto dieet

Fruit op een ketogeen dieet? Als je een keto dieet wilt volgen, eet je maximaal 20 gram netto koolhydraten per dag. In de praktijk betekent dit dat je maar heel weinig fruit kan eten (klein handje frambozen). Of je kan een paar kersen/aardbeien/bosbessen eten. Dat is dus heel weinig!

Fruit op een keto-dieet: koolhydraten en vezels

Op een keto-dieet gaat het om het aantal netto koolhydraten. Je rekent het aantal netto koolhydraten uit, door te kijken naar het totaal aantal koolhydraten per 100 gram en daar het aantal gram vezels per 100 gram van dat product af te trekken. Dan heb je dus het aantal netto koolhydraten per 100 gram.

Het volgende plaatje laat zien hoeveel netto koolhydraten in 100 gram van de volgende bosvruchten zitten:

Fruit op een keto dieet

Fruit op een keto-dieet: koolhydraten en portie-grootte

Het gaat er niet alleen om hoeveel netto koolhydraten in een bepaald soort fruit zitten, maar ook hoe groot de portie fruit is die je wilt eten!

Als je al een tijdje dit dieet volgt, kan je er natuurlijk voor kiezen om af en toe wat meer fruit te eten en dan weer heel strict de maximum 20 gram netto koolhydraten te volgen. Dat is wat ik zelf doe.

Keto dieet: fruit met 10 gram netto koolhydraten

Ik eet dus best weleens een stukje kersenclafouti.

Zoals je kan zien bevatten kersen, watermeloen, mandarijnen en sinaasappels allemaal 10 gram netto koolhydraten per 100 gram. Ik kan daarom best een stukje clafouti eten zolang ik zorg dat ik er niet te veel eet. Dit is een stuk moeilijker met watermeloen of een sinaasappel. Een gemiddelde sinaasappel weegt al snel 150 gram!

Als je dit soort fruit dus op een keto dieet wilt eten, probeer dan een klein beetje in een gerecht te verwerken. Dat is bijvoorbeeld wat ik doe met mijn mandarijnenjam. Ik voeg een eetlepel aan wafelbeslag of poffertjesbeslag toe. Dat kan dus wel. Je krijgt dan toch de smaak, maar niet de koolhydraten.

Fruit: snoep van de natuur

In fruit, vooral fruit zoals wij het tegenwoordig kennen, zit relatief veel vruchtensuiker (fructose). Fruit is het snoep van de natuur.

Het moeilijke met het eten van koolhydraten is, dat we geprogrammeerd zijn om van zoetigheid te houden. Suiker (maar hetzelfde geldt voor zoetstoffen zoals stevia en erythritol), zorgt dat het genot centrum in onze hersenen wordt gestimuleerd en we meer dopamine aanmaken. Hierdoor voelen we ons dus prettig, maar tegelijkertijd zorgt dit er voor dat we meer willen. Het is dus veel moeilijker om je portie-grootte onder controle te houden.

Fruit op een koolhydraat-arm dieet: veel meer keus, maar eet een heel stuk fruit

Als je een koolhydraat-arm dieet volgt, kan je prima een portie fruit eten, zelfs wel elke dag. Dit geldt natuurlijk ook voor kinderen.

Eet dan wel een heel stuk fruit, zodat je al het goeds (vooral ook de vezels!) binnenkrijgt. Vezels zijn namelijk niet alleen heel erg belangrijk voor een gezonde darmflora, ze geven je ook het gevoel dat je verzadigd bent, waardoor je dus automatisch stopt met eten.

Eet dus een hele sinaasappel in plaats van een glas sinaasappelsap te drinken. Zelfs vers geperst vruchtensap is gewoon suikerwater en dat is helemaal niet gezond! En nee, smoothies zijn ook helemaal niet gezond en vallen zeker niet binnen een keto of koolhydraatarm dieet!

Probeer te variëren, zo krijg je verschillende vitaminen en mineralen die in fruit zitten binnen.

Fruit van nu is heel anders dan het fruit van vroeger

Dit is een heel interessant artikel dat ik op Dietdoctor vond over hoe fruit veranderd is door de eeuwen heen.

Lang geleden zag een banaan er bijvoorbeeld zo uit:

Wel een verschil met hoe bananen er tegenwoordig uitzien!

Niet alleen bananen zijn veranderd, maar andere soorten fruit ook. Fruit heeft steeds meer vruchtvlees en minder of geen pitten. Het is nu heel gewoon om pitloze mandarijnen of pitloze druiven te kopen. Toen ik jong was, zaten druiven en mandarijnen vaak vol met pitten.

Dit geldt niet alleen voor fruit, maar ook voor groenten

Fruit en groenten worden steeds zoeter

Vooral Nederland staat erom bekend dat we steeds nieuwe varianten groenten en fruit ontwikkelen, die nog mooier, nog lekkerder (vaak dus zoeter) zijn.

Zelfs toen ik jong was, smaakte het fruit heel anders. Ik kan me veel zure appels, zure bramen, zure bosbessen en zure aardbeien herinneren.

Tomaten (ja, tomaten zijn officieel ook een fruit) waren ook helemaal niet zo zoet. Veel wat toendertijd echt als exotisch fruit werd gezien, zoals druiven, bananen, mango’s, meloenen, etc., kreeg je sowieso niet vaak. Je kreeg een appel (vaak dus zuur) mee naar school en dat was het. Als je mazzel had kreeg je een peer en rond Sinterklaas misschien een mandarijn of een sinaasappel. Dus ook vroeger (en dan praat ik over de jaren ’70) aten de meeste mensen in Nederland helemaal niet zo veel en sowieso niet zulk zoet fruit als nu.

Snoeptomaatjes

Tegenwoordig heb je niet voor niks ‘snoeptomaatjes’, de naam zegt het al. Het is gewoon snoep! Ik heb wel snoeptomaatjes gegeten die nog zoeter smaakten dan druiven!

Heel zoet! Heel lekker, ja, dat is zo, maar wel vol met koolhydraten, vol met suiker. En hierdoor eet je dus veel sneller meer dan een normale portie. Je gaat veel sneller ‘overeten’.

Nou heeft zo’n tomaatje natuurlijk ook wel extra voedingsstoffen vergeleken met witte suiker, dus het zijn geen lege calorieën, maar toch vraag ik me af of het wel zo goed is dat we onze kinderen dit dan dagelijks meegeven?

Ik betwijfel het persoonlijk, we leren ze dus van jongs af aan om vooral veel zoetigheid te eten, limonade, koekjes, snoeptomaatjes.

Zeker, eet af en toe een portie fruit. Geniet ervan! Maar misschien niet elke dag en zeker niet heel veel per dag. Zorg dat je vooral groene groenten binnenkrijgt, vol met vezels, vol met vitamines en mineralen.

 

Gezonde lunch naar school

Geef kinderen ook minder zoete groenten, zoals een stuk bleekselderij, komkommer, een half struikje witlof of een stuk wortel. Varieer! Geef er eventueel een lekkere dip bij. Die maak je zo met wat creme fraîche met wat munt of knoflook of kerriepoeder er doorheen.

En zorg vooral dat je ook een bron van eiwitten geeft: vlees, vis, eieren, peulvruchten. Eiwitten en vetten geven veel eerder een gevoel van verzadiging. Ook voor kinderen is het belangrijk dat ze gezonde vetten binnenkrijgen, want die helpen ondermeer de opname van belangrijke vitamines.

Ons lichaam kan vitamines en mineralen veel beter uit onze voeding opnemen dan uit supplementen, zoals een multi-vitamine. Een multi-vitamine is altijd second best vergeleken met goede en gevarieerde voeding.

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*