keto dieet vlees van de slager

Keto vlees, vis, gevogelte, eieren

Op een keto dieet kan je in principe alle soorten onbewerkt vlees, vis, gevogelte en natuurlijk eieren eten.

Kies voor vettere stukken vlees

Keto pulled pork: kies voor vetter vlees

Je eet veel minder koolhydraten op een keto dieet en een normale portie eiwitten. Je moet je energie natuurlijk wel ergens vandaan halen. Deels haal je het uit jezelf: door je lichaamsvet te verbranden, maar deels ook uit het vet dat je eet.

Kies daarom niet voor mager vlees, maar voor de vettere stukken vlees. Dit heeft nog een extra voordeel, want vet is een heel goede smaakmaker. Het is niet voor niks dat bewerkt voedsel vaak veel vet bevat en als het geen vet bevat omdat het vetarm is, heel veel suiker bevat om het toch wat smaak te geven.

Als je een stoofschotel maakt wil je natuurlijk sowieso vettere stukken vlees, want anders eindig je met taai en droog vlees.

Pas op met bewerkt vlees

Wees voorzichtig met worstjes, gehakt en schnitzels. Dit geldt ook voor vleeswaren. Vaak worden er suikers/zoetstoffen, zaad-oliën en conserveringsmiddelen aan toegevoegd en dat wil je natuurlijk als het even kan liever niet.

Koop dus bij voorkeur gehakt, worstjes, etc. bij een goede slager en check wat hij er aan toevoegt. Als je schnitzels koopt, koop dan kip of hamlappen en maak ze zelf plat met een vleeshamer of deegroller en paneer ze dan ook zelf met ei en amandelmeel.

Als je vlees in de supermarkt koopt, lees dan de labels. Je wilt geen vlees met toegevoegd zetmeel en/of suiker (dextrose, glucose stroop etc.). Het is vaak niet een kwestie van prijs, juist duurder vlees in de supermarkt kan veel toevoegingen bevatten.

Wees ook voorzichtig met vleeswaren. Daar wordt namelijk ook van alles aan toegevoegd. Check dus met je slager of lees de etiketten.

Prosciutto di Parma en Prosciutto di San Daniele

Op een keto dieet is een geliefd en snel ontbijt gebakken eieren met spek. Helaas bevat spek vaak nitriet (al heeft je slager waarschijnlijk wel spek zonder nitriet). Nou geeft dat niet als je het niet te vaak eet. Wij eten best vaak (zeker 1x per week, maar soms ook meerdere keren per week) spek.

Zelf kies ik daarom voor Parma Ham (Prosciutto di Parma) en Prosciutto di San Daniele. Dit zijn soorten Italiaanse ham die lucht gedroogd zijn en waar geen nitriet aan toegevoegd is. Eigenlijk is het dus geen spek, maar je kan het wel in plaats van spek gebruiken.

Nitriet

De reden dat je uit moet kijken met nitriet, is dat er inmiddels veel onderzoek is dat er wel degelijk een link is tussen ‘bewerkt’ vlees en darmkanker. Aan vrijwel al het industrieel bewerkte vlees wordt nitriet toegevoegd.

Dit betekent natuurlijk niet dat je nooit salami etc. kan eten, maar hou de hoeveelheden en hoe vaak je het eet een beetje in de gaten. Per slot van rekening volg je dit dieet om gezonder te worden. Hier kan je meer over nitriet lezen.

Prosciutto di Parma en Prosciutto di San Daniele zijn niet goedkoop, maar hebben enorm veel smaak. Hier kan je meer over de kwaliteitseisen lezen, waar ze aan moeten voldoen voordat ze deze namen mogen dragen.

Bovendien heb je maar weinig van deze soorten ham nodig! Verder worden ze heel lekker knapperig, omdat de plakjes zo dun zijn. Soms wil ik dikkere plakken voor een bepaald gerecht, zoals witlof in ham gewikkeld. Dat is ook geen probleem, want de slager kan ook dikkere plakken snijden.

Er zijn ook andere vleeswaren, waaronder ook salami’s en chorizo, die nog steeds op de ambachtelijke manier gemaakt worden en met zout geconserveerd worden in plaats van met nitriet. Deze vleeswaren kan je bij een goede slager kopen. Vleeswaren in de supermarkt bevatten zover ik weet altijd nitriet.

Laat vlees op temperatuur komen

Als je rund/varkens/lamsvlees braadt of stooft is het ontzettend belangrijk dat je je vlees eerst op temperatuur laat komen. Het hoeft niet op kamertemperatuur te zijn, maar je wilt nooit vlees direct uit een koude koelkast de hete pan in doen. Dit is namelijk een garantie voor taai vlees. Dit geldt trouwens niet voor gehakt, burgers of worstjes, maar alleen voor lappen vlees.

Leg je vlees dus minimaal een half uur voordat je het gaat bereiden uit de koelkast. Als je een heel groot stuk vlees hebt, dan zou ik het een uur van te voren al uit de koelkast halen.

Gevogelte

Gevogelte hoeft niet op temperatuur te komen, zoals lappen vlees, voordat je het gaat bereiden, je gebruikt het dus direct uit de koelkast.

Kies voor een hele kip of voor kippenpoten in plaats van kipfilet. Kipfilet wordt al snel droog. Dat probleem heb je niet als je voor een hele kip kiest of kippenpoten of kippendijtjes. En ook die zijn zo klaar!

Helaas wordt er erg gerommeld in de pluimveesector. Misschien vind je dit interessant om hier meer over te lezen. Als het kan kies ook eens wild, fazant, eend, kwartels. Wild is kleiner van stuk, maar vaak veel smakelijker en het heeft minder rommel binnengekregen.

Orgaanvlees

Eet ook af en toe een stukje lever of kippenlevertjes of andere soorten orgaanvlees. Dit vlees is een goede bron van vitaminen en mineralen. Je hoeft het niet vaak te eten, maar probeer het toch een paar keer per maand in te passen. Ook dit vlees gebruik je direct uit de koelkast.

Vis

Probeer regelmatig (in elk geval meerdere keren per week) vette vis te eten. Het liefst een vissoort die niet te groot en niet te oud wordt. Helaas zijn de oceanen erg vervuild en vette vissen, zoals zalm, makreel, tonijn, leven van andere vissen. Dus als zo’n vis heel oud wordt, heb je een grotere kans dat je meer zware metalen en andere gifstoffen binnenkrijgt. Door vis te eten die niet zo oud wordt of gekweekte vis is dat risico minder.

Met gekweekte vis is er wel weer een risico dat de vis anti-biotica heeft gehad. Wat dat betreft kan je niet winnen.

Misschien vind je dit interessant om hier meer over te lezen.

Het gaat natuurlijk niet alleen om vette vis, alle andere soorten vis en zeevruchten kan je natuurlijk ook eten. De enige reden dat ik geen recepten voor zeevruchten (inktvis, garnalen, krab, mossels, oesters, etc.) op mijn website heb is omdat ik er zelf allergisch voor ben.

Gebruik je vis direct uit de koelkast, haal het er dus niet al van te voren uit.

Kwaliteit in plaats van kwantiteit

Als je de keus hebt, ga dan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Het is niet de bedoeling dat je je vol eet met vlees, vis of gevogelte. Je hebt geen grote hoeveelheden nodig. Portiegrootte is ook op een keto dieet belangrijk.

Dus als het kan, kies vlees van een slager die zijn eigen vee heeft en weet wat de dieren gevoerd krijgen. Je wilt bij voorkeur rundvlees van runderen die grasgevoerd zijn en niet snel op graan grootgebracht zijn.

Hetzelfde geldt voor kippen, maar dit is een stuk moeilijker. Je wilt het liefst kippen die niet alleen maar graan te eten hebben gekregen.

Maar wees uiteindelijk ook realistisch en pragmatisch. Je kan niet alles 100% doen en wat je doet is al veel meer dan de meeste mensen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.