10. Keto vlees, vis, gevogelte

keto dieet vlees van de slager

Op een keto dieet kan je in principe alle soorten onbewerkt vlees, vis en gevogelte eten.

Kies voor vettere stukken vlees

Je eet veel minder koolhydraten op een keto dieet en een normale portie eiwitten. Je moet je energie natuurlijk wel ergens vandaan halen. Deels haal je het uit jezelf: door je lichaamsvet te verbranden, maar deels ook uit het vet dat je eet.

Keto pulled pork: kies voor vetter vlees

Kies daarom niet voor mager vlees, maar voor de vettere stukken vlees. Dit heeft nog een extra voordeel, want vet is een heel goede smaakmaker. Het is niet voor niks dat bewerkt voedsel vaak veel vet bevat en als het geen vet bevat omdat het vetarm is, heel veel suiker bevat om het toch wat smaak te geven.

Als je eens stoofschotel maakt wil je natuurlijk sowieso vettere stukken vlees, want anders eindig je met taai en droog vlees.

Pas op met bewerkt vlees

Wees voorzichtig met worstjes, gehakt en ander kant-en-klaar vlees. Dit geldt ook voor vleeswaren. Vaak worden er suikers/zoetstoffen, zaad-oliën en conserveringsmiddelen aan toegevoegd en dat wil je natuurlijk als het even kan niet.

Koop dus bij voorkeur gehakt, worstjes, etc. bij een goede slager en check wat hij er aan toevoegt.

Wees ook voorzichtig met vleeswaren. Daar wordt namelijk ook van alles aan toegevoegd. Check dus met je slager.

Prosciutto di Parma en Prosciutto di San Daniele

Op een keto dieet is een geliefd en snel ontbijt gebakken eieren met spek. Helaas bevat spek vaak nitriet.

Zelf kies ik daarom voor Parma Ham en Prosciutto di San Daniele. Dit zijn soorten Italiaanse ham die luchtgedroogd zijn en waar geen nitriet aan toegevoegd is.

Je wilt namelijk niet te veel nitriet binnenkrijgen, want er is te veel onderzoek naar mijn mening wat toch echt wel uitwijst dat er een link is tussen ‘bewerkt’ vlees en darmkanker. Dat betekent natuurlijk niet dat je nooit salami etc. kan eten, maar hou de hoeveelheden en hoe vaak je het eet een beetje in de gaten. Per slot van rekening volg je dit dieet om gezonder te worden. Hier kan je meer over nitriet lezen.

Prosciutto di Parma en Prosciutto di San Daniele zijn niet goedkoop, maar hebben enorm veel smaak. Hier kan je meer over de kwaliteitseisen lezen, waar ze aan moeten voldoen voordat ze deze namen mogen dragen.

Bovendien heb je maar weinig van deze soorten ham nodig! Verder worden ze heel lekker knapperig, omdat de plakjes zo dun zijn. Soms wil ik dikkere plakken voor een bepaald gerecht. Dat is ook geen probleem, want de slager kan ook dikkere plakken snijden.

Laat vlees op temperatuur komen

Als je vlees braadt of stooft is het ontzettend belangrijk dat je je vlees eerst op temperatuur laat komen. Het hoeft niet op kamertemperatuur te zijn, maar je wilt nooit vlees direct uit een koude koelkast de hete pan in doen. Dit is namelijk een garantie voor taai vlees.

Leg je vlees dus minimaal een half uur voordat je het gaat bereiden uit de koelkast. Als je een heel groot stuk vlees hebt, dan zou ik het een uur van te voren al uit de koelkast halen.

Gevogelte

Hetzelfde geldt voor gevogelte. Kies voor een hele kip of voor kippenpoten in plaats van kipfilet. Kipfilet wordt al snel droog. Dat probleem heb je niet als je voor een hele kip kiest of kippenpoten of kippendijtjes. En ook die zijn zo klaar!

Helaas wordt er erg gerommeld in de pluimveesector. Misschien vind je dit filmpje interessant. Als het kan kies ook eens wild, fazant, eend, kwartels. Wild is kleiner van stuk, maar vaak veel smakelijker en het heeft minder rommel binnengekregen.

Orgaanvlees

Eet ook af en toe een stukje lever of kippenlevertjes of andere soorten orgaanvlees. Dit vlees is een goede bron van vitaminen en mineralen. Je hoeft het niet vaak te eten, maar probeer het toch een paar keer per maand in te passen.

Vis

Probeer regelmatig (in elk geval meerdere keren per week) vette vis te eten. Het liefst een vissoort die niet te groot en niet te oud wordt. Helaas zijn de oceanen erg vervuild en vette vissen, zoals zalm, makreel, tonijn, leven van andere vissen. Dus als zo’n vis heel oud wordt, heb je een grotere kans dat je meer zware metalen en andere gifstoffen binnenkrijgt. Door vis te eten die niet zo oud wordt of gekweekte vis is dat risico minder.

Met gekweekte vis is er wel weer een risico dat de vis anti-biotica heeft gehad. Wat dat betreft kan je niet winnen.

Misschien vind je dit filmpje interessant.

Het gaat natuurlijk niet alleen om vette vis, alle andere soorten vis en zeevruchten kan je natuurlijk ook eten. De enige reden dat ik geen recepten voor zeevruchten (inktvis, garnalen, krab, mossels, oesters, etc.) op mijn website heb is omdat ik er zelf allergisch voor ben.

Kwaliteit in plaats van kwantiteit

Als je de keus hebt, ga dan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Het is niet de bedoeling dat je je vol eet met vlees, vis of gevogelte. Je hebt geen grote hoeveelheden nodig. Portiegrootte is ook op een keto dieet belangrijk.

Dus als het kan, kies vlees van een slager die zijn eigen vee heeft en weet wat de dieren gevoerd krijgen. Je wilt bij voorkeur rundvlees van runderen die grasgevoerd zijn en niet snel op graan grootgebracht zijn.

Hetzelfde geldt voor kippen, maar dit is een stuk moeilijker. Je wilt het liefst kippen die niet alleen maar graan te eten hebben gekregen.

Maar wees uiteindelijk ook realistisch en pragmatisch. Je kan niet alles 100% doen en wat je doet is al veel meer dan de meeste mensen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.