wel of geen supplementen

Wel of geen supplementen?

Is het nodig om dagelijks supplementen te slikken? Zonder vitaminen en mineralen kan je niet leven. Je hebt ze nodig om gezond te blijven. Het zijn microvoedingsstoffen die een belangrijke rol spelen bij heel veel verschillende processen in je lichaam.

Zowel een tekort als een overschot kan slecht zijn. Bovendien is het belangrijk dat je vitamines en mineralen in de juiste verhoudingen binnenkrijgt. Zo kan de hoeveelheid zink die je neemt, je kopergehalte beïnvloeden en zo zijn er meer voorbeelden. Dit is dan ook een belangrijke reden om heel voorzichtig te zijn met supplementen. Met vitaminen en mineralen is het zeker niet zo dat je kan zeggen ‘baadt het niet, schaadt het niet’!

Ziekten door een tekort

Vroeger kwamen ook in Nederland vitamine en mineralen tekorten regelmatig voor. Die tekorten veroorzaakten ziekten zoals scheurbuik (vitamine C tekort), beriberi (vitamine B1 tekort) en Engelse ziekte (vitamine D en calcium).

Tegenwoordig komen deze ziekten niet meer voor in Nederland. Toch zijn er steeds meer mensen die tekorten hebben. Zo heeft onderzoek aangetoond dat mensen met ernstig overgewicht vaker een tekort hebben. Ook als je een voedselallergie hebt kan dit tot een tekort leiden en vegetariërs moeten ook extra oppassen om geen tekorten van bepaalde vitamines en mineralen te ontwikkelen.

Suiker kan tot tekorten leiden

Onderzoek heeft ook laten zien dat bepaalde voedingsstoffen de opname van vitamines en mineralen kunnen verstoren. Dit kan dan ook tot tekorten leiden. Een voorbeeld hiervan is suiker. Hier kan je daar meer over lezen.

Wel of geen supplement?

Als je denkt dat je een tekort hebt, kan je dit via een bloedonderzoek/urineonderzoek laten testen. Toch is dit niet altijd heel betrouwbaar, want een bloedonderzoek/urineonderzoek is een momentopname. Het laat dus zien dat op dat moment je wel of niet een tekort hebt. Voor vitamines en mineralen die je lichaam kan opslaan zijn dit soort onderzoeken wel betrouwbaar. Dus je kan je vitamine D gehalte heel goed door een bloedonderzoek laten vaststellen.

De beste manier om te zorgen dat je geen tekorten krijgt of als je een tekort hebt om hier iets aan te doen is door zelf te koken en gevarieerd te eten. Gelukkig zitten de meeste  vitamines en mineralen in tal van verschillende voedingsstoffen. Toch betekent dit niet dat je helemaal geen supplementen nodig hebt.

In Nederland hebben we voor een groot deel van het jaar niet heel veel zon en daarom is het advies van de Gezondheidsraad dat bepaalde groepen mensen extra vitamine D nemen. Ook hier geldt dat je zoveel mogelijk wilt zorgen dat je lichaam voldoende vitamine D heeft door een combinatie van gezonde voeding (met voldoende dierlijke vetten) en via zonlicht. Helaas zal dit gedurende de herfst, winter en het voorjaar in Nederland niet voldoende zijn voor de meeste mensen.

Ik kies dit vitamine D3 supplement

Vitamine D3

Zelf gebruik ik tegenwoordig het gehele jaar een vitamine D3 supplement. Vaak wordt gewaarschuwd dat je vooral niet teveel vitamine D moet nemen, want je lichaam kan vitamine D opslaan. Teveel vitamine D kan daarom tot vergiftiging leiden, dan praat je wel over een 25-OH vitamine D gehalte in je bloed van boven de 250 nmol per liter. Ik gebruik al een jaar lang 150 mcg vitamine D3 per dag en zit ongeveer op de 100 nmol per liter. Ik laat een aantal keer per jaar het vitamine D gehalte in mijn bloed testen. Kijk wel uit met lichttherapie want dit kan wel degelijk redelijk snel tot een te hoog vitamine D gehalte leiden. Bovendien is het belangrijk dat als je langere tijd redelijk veel extra vitamine D slikt, je dit combineert met vitamine K2. De vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium in je botten blijft en niet in je vaatwanden terecht komt.

Zelf neem ik dagelijks 150 mcg (2 capsules) van dit supplement. Om de opname van vitamine D makkelijker te maken, gebruik ik ook een magnesium supplement (Lucovitaal magnesium citraat).

Andere supplementen voor in de winter

Gedurende de winter neem ik ook Healthy vitamins Quercetine en zink. Het voordeel van dit supplement is dat het ook vitamine C, koper en selenium bevat. Hierdoor krijg je zink en koper in de juiste verhouding binnen. Quercetine is een goede anti-oxidant die het mogelijk maakt dat zink je cel binnen kan komen, dit helpt tegen virus infecties. Als je dan besmet raakt, kan je lichaam het virus sneller onschadelijk maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.