1. Wat is het keto dieet?

Keto salade Nicoise

Ja, het is echt mogelijk! Lekker eten en toch afvallen met het ketogeen dieet, ook wel keto dieet genoemd. Of als je al slank bent, dan slank blijven en fit worden.

Het keto dieet is een stricte versie van een koolhydraatarm dieet. Dit betekent niet (zoals je vaak in de pers leest), dat je op het keto dieet geen koolhydraten eet.

Je eet namelijk wel degelijk koolhydraten! Je eet echter veel minder koolhydraten dan op het standaard Nederlandse dieet. Dit komt omdat je geen suikers (koekjes, snoep) en zetmeelrijke producten (brood, rijst, pasta, aardappels) eet. Je koolhydraten komen hoofdzakelijk uit groenten. Verder eet je een gewone portie eiwitten op dit dieet. Je eet bovendien gezonde vetten, denk dat aan gewoon gehakt in plaats van mager gehakt, roomboter, slagroom, roomkaas, volle kwark, olijfolie etc.

Als je met dit dieet begint probeer je maximaal 20 gram netto koolhydraten (totaal aantal koolhydraten min totaal aantal vezels) per dag te eten. Hierdoor wordt je stofwisseling zodanig ge-activeerd dat je lichaam vet gaat verbranden om zo aan energie te komen. Ons lichaam kan namelijk vet  verbranden, daar komen dan ketonen bij vrij. Onze cellen (zelfs onze hersencellen) kunnen ketonen dan als brandstof gebruiken.

Ons lichaam kan alleen vet verbranden als ons insuline niveau heel laag is. Insuline wordt ook wel het ‘vetopslaghormoon’ genoemd. Als we insuline in ons bloed hebben, omdat we net iets zetmeelrijks gegeten hebben, slaan we namelijk overtollige energie als vet op. Door heel strict koolhydraatarm te eten, zorg je dat je insuline niveau laag is en dat je vet kunt verbranden. Dat kan vet zijn wat je door je voeding binnenkrijgt, maar als je wilt afvallen wil je natuurlijk dat je lichaam overtollig lichaamsvet gaat verbranden.

Het doel van het keto dieet is dat je lichaam een vetverbrander (je eigen lichaamsvet) wordt in plaats van een suikerverbrander. Alleen dan kan je succesvol grote hoeveelheden lichaamsvet, inclusief vet rond je organen, zoals bij leververvetting, kwijtraken.

Mijn ervaring met het keto dieet

Ik volg dit dieet inmiddels al meer dan twee jaar en ben er heel enthousiast over. Zo enthousiast dus, dat ik dit website heb opgezet en nu workshops geef over het keto dieet, een wekelijkse afslankgroep leidt en ook individueel coaching om mensen te helpen met afvallen.

Zelf ben ik op dit dieet al meer dan 20 kilo afgevallen. Bovendien ben ik veel en veel fitter en actiever geworden. Ik zit gewoon veel beter in mijn lijf. Ik heb nu veel meer energie. En ja, als je meer energie hebt, dan ben je meer geneigd om de fiets te pakken of te lopen.

Dus je komt in een opwaartse spiraal: je gaat meer bewegen, wordt daardoor nog fitter, je krijgt meer spieren en daardoor gaat je basisstofwisseling uiteindelijk beter werken. Dit is waarschijnlijk dan ook de reden dat dit dieet ook door lange afstand lopers gevolgd wordt.

Minder eten en meer bewegen werkt maar voor 2% van de mensen op dieet

Voor mij was het dus niet een kwestie van minder eten, meer bewegen.

Onderzoeken hebben uitgewezen dat van alle mensen die door minder te eten (calorieën te tellen) en meer te bewegen slechts 2% hun gewichtsverlies na 5 jaar nog behouden heeft.

Maar liefst 98% is na 5 jaar niet alleen weer aangekomen tot hun oorspronkelijke gewicht, nee, ze zijn zelfs nog zwaarder geworden dan ze waren voor dat ze op dieet gingen.

Dit laat duidelijk zien dat ‘Minder eten, meer bewegen’ alleen op korte termijn werkt, maar uiteindelijk averechts, want het gros van de mensen wordt uiteindelijk zwaarder dan ze eerst waren.

Dit is waarom mensen die aan Weightwatchers of Slimming World beginnen, het vaak niet één keer doen, maar steeds weer opnieuw moeten beginnen. Vechten tegen de bierkaai dus. Dit is een interessante documentaire serie hierover, waarin onder andere de man achter Weightwatchers zelf aangeeft dat het niet werkt en dat het daarom zo’n goed businessmodel is.

‘Calorie in, calorie uit’ model

‘Minder eten, meer bewegen’ is gebaseerd op het ‘Calorie in, calorie uit’ model.

Het idee is dat je lichaam een simpel systeem is. Dus als je maar zorgt dat er minder calorieën binnenkomen (door minder te eten) dan er uitgaan (door meer te bewegen), dan val je af. Dat klinkt natuurlijk heel logisch. Alleen is ons lichaam geen simpel model.

Ons lichaam kan reageren op wat er gebeurt, het kan onze hormoonhuishouding aan passen. Dit is hoe de mensheid periodes dat er heel weinig voedsel was heeft kunnen overleven. Je lichaam is namelijk in staat je basisstofwisseling te vertragen of te versnellen.

Dus als er minder calorieën binnenkomen, kan je lichaam ervoor zorgen dat het ook minder calorieën gaat verbruiken. Zelfs als jij evenveel of zelfs nog meer gaat sporten, kan jij niet tegen je lichaam op!

Zo ga je dus minder en minder eten (minder en minder calorieën) en toch val je niet af. Mensen die dus bijna op een blaadje sla leven en toch niet afvallen. Vaak worden die mensen niet gelooft, maar dit gebeurt dus wel echt. Wetenschappelijke onderzoeken in de zestiger jaren van de vorige eeuw (!) hadden dit al aangetoond.

Het is onze voeding

Overgewicht en obesitas worden een steeds groter probleem. Het komt niet doordat we te weinig bewegen, het komt doordat we de verkeerde dingen eten. Veel te veel suikers, veel te veel bewerkt eten, vol met koolhydraten, ongezonde vetten en weinig vezels.

Dit soort voedsel schakelt ons verzadigingsmechanisme uit. Hierdoor blijven we maar door eten. Je kan makkelijk een liter sinaasappelsap drinken, maar kan je ook echt twee kilo sinaasappels eten? Nee, want daar zitten vezels in en die zorgen dat je je na 2-3 sinaasappels toch echt wel verzadigd voelt. Precies hetzelfde geldt voor modern brood, koekjes, chips, pizza, snoep etc. Onze voeding bevat weinig vezels en zo blijven we maar door eten.

Bovendien zorgen de slechte vetten en suikers dat we uiteindelijk ziek worden van deze voeding. We krijgen chronische ontstekingen die uiteindelijk tot kanker kunnen leiden, auto-immuun ziekten, metabool syndroom, waaronder diabetes, hart-en vaatziekten en ga zo maar door. Mensen worden niet gezonder, we worden ongezonder en ongezonder. Er wordt nu al gezegd dat de huidige generatie niet zo oud zal worden als hun ouders.

Onze voeding bevat steeds minder gezonde voedingsstoffen. Veel mensen krijgen niet genoeg vitamines, mineralen en vezels binnen. Onze darmflora, waar het grootste deel van ons immuunsysteem zit, kan niet goed meer werken. Dit maakt ons niet alleen lichamelijk ziek, maar ook geestelijk, er is steeds meer bewijs dat dit tot depressies en andere aandoeningen kan leiden.

Je kan hier wat aan doen! Doe het voor jezelf en je familie!

Gelukkig kun je hier wel degelijk wat aandoen. Jij kan zelf bepalen dat je gezonder wilt gaan leven.

Stop met het eten van suikers en producten met suikers. Alle suikers. Stop met het eten van bewerkte producten, hoog in koolhydraten. Ga eten zoals je grootouders deden.

Groente, vlees, vis, een beetje fruit. Eet gezonde vetten, roomboter, olijfolie, room, reuzel, kokosvet. Gebruik volle zuivelproducten in plaats van magere producten vol suikers.

Je zal merken dat je je overgewicht niet alleen kwijt raakt, dat je het vet rond je middel kwijtraakt (dat lukt namelijk op de meeste diëten niet), maar ook dat je veel fitter (zelfs als je helemaal niet sport) wordt en veel helderder van geest.

Het is niet voor niks dat er nu onderzoek wordt gedaan naar het keto dieet in de behandeling van hersentumoren, Alzheimers en de ziekte van Parkinson. Men vermoedt dat door vet te verbranden en ketonen aan te maken, dit een heel positief effect op onze hersenen heeft. Vergeet niet, dit dieet was oorspronkelijk ontwikkelt voor kinderen met ernstige epilepsie in 1920-1930. En het werkte!

Ik help je om slank en gezond te worden

Wil jij dit ook? Neem dan contact met mij op via info@keto-recepten.nl of bel 06 18 33 62 72. Kom naar één van mijn workshops, de wekelijkse afslankgroep of word lid zodat je toegang hebt tot de forums, de gewichtstracker, kant-en-klare weekmenu’s en nog veel meer! Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat diëten veel succesvoller zijn en mensen het veel beter vol houden als ze een community van gelijkgestemden om zich heen hebben. Iedereen heeft ups and downs, maar wat bepaalt of je succesvol afvalt en daarna ook slank blijft is hoe je hiermee omgaat.

Wordt slank en gezond en blijf slank en gezond! Zorg dat je stofwisseling weer goed gaat functioneren en dat je jezelf niet hoeft uit te hongeren. Eet gewone porties, eet gezond. Lees ook mijn 5 tips om af te vallen.

En op dit website laat ik je zien, dat gezond eten superlekker is!

Wil je eerst meer weten? Klik hier om naar ‘2. Wat eet je op een keto dieet’ te gaan.

Medisch probleem, gebruik je medicatie? 

Heb je een medisch probleem, ben je zwanger, geef je borstvoeding of heb je ondergewicht? Overleg dan eerst met je arts. Lees ook deze disclaimer 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*